Κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο, οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά

Κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο, οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά

Στρατηγική κλιμάκωσης των προκλήσεων ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο οξύνοντας την ένταση ενόψει καλοκαιριού και ενώ καταστρατηγόντας τη συμφωνία για μορατόριουμ τους καλοκαιρινούς μήνες που είχε συναφθεί επί Κάρολου Παπούλια.

Διαφήμιση

Η κλιμάκωση συνίσταται στο είδος και όχι στην ένταση της τουρκικής δραστηριότητας, καθώς η Άγκυρα αυξάνει ολοένα τον αριθμό των οπλισμένων μαχητικών που συμμετέχουν στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και του F.I.R Αθηνών.

Διαβάστε  Παρέμβαση Κουβέλη για Μπαλταδώρο: Δεν αναχαιτίστηκε

Μετά τις 41 παραβιάσεις της Δευτέρας και τις 40 της Τρίτης, 12 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα, παραβίασαν σε 21 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, 10 μαχητικά F-16 σε διάφορους σχηματισμούς και δύο κατασκοπευτικά τύπου CN-235 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και ενεπλάκησαν με ελληνικά αεροσκάφη σε τέσσερις περιπτώσεις.

Διαβάστε  Στους 14 οι νεκροί από ναυάγιο ανοικτά του αγαθονησίου

Όπως έγινε γνωστό, μία από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήση πάνω από το νησί Καλόγεροι, όταν στις 11:50, τέσσερα τουρκικά F-16 εντοπίστηκαν στα 29.000 πόδια.

Από τις 21 παραβιάσεις, οι 13 σημειώθηκαν από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και οι εννέα από τα μαχητικά. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαβάστε  Τσίπρας προς Τουρκία: Σεβασμός στις κόκκινες γραμμές για προσέγγιση με ΕΕ

Από το ξεκίνημα της εβδομάδας, έχουν καταγραφεί συνολικά 102 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, μόλις σε τρεις ημέρες.

Διαφήμιση