Τρομοκράτες, εγκληματικές οργανώσεις και ψαράδες συνιστούν ένα τυπικό δίκτυο διακινητών ανθρώπων (human trafficing) σύμφωνα με την Interpol, ενώ τα παράνομα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα και χωρίς να συνυπολογιστεί το εμπόριο οργάνων ξεπερνούν τα 35 δισ. δολάρια ετησίως.
Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια που προκαλεί εντύπωση αλλά δεν περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν πρόσφυγες, μετανάστες και κυρίως τα μικρά παιδιά. Το trafficing δεν περιορίζεται τη διακίνηση κατατρεγμένων ανθρώπων από τον τόπο προέλευσης στον τόπο προορισμού, αλλά εξαπλώνεται στο εμπόριο ανθρώπων για:
- Μαύρη εργασία (δουλεία)
- Σεξουαλική εκμετάλλευση
- Εμπόριο οργάνων
- φορείς για εμπόριο ναρκωτικών
Όπως έχει επισημάνει η Interpol σε ειδικό έγγραφό της θύματα των δουλεμπόρων δεν είναι μόνο οι ίδιοι οι μετανάστες αλλά και οι οικογένειές τους, οι οποίες αιχμαλωτίζονται και χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς τον μετανάστη ώστε να συνεχίσει να στέλνει λεφτά στον δουλέμπορο είτε ως αιχμάλωτος σε δουλεμπορικό σκάφος, είτε από το νέο τόπο που βρίσκεται με εργασία ή κλοπή.
Αυτό είναι ευκολότερο για τις γυναίκες τις οποίες πωλούν ως σκλάβες του σεξ και τις οποίες απομυζούν διπλά, πρώτα ο αγοραστής και στη συνέχεια ο δουλέμπορος που κρατά αιχμάλωτη την οικογένεια και ζητά διαρκώς λεφτά για να την κρατά ζωντανή.
Οι άνδρες και τα έφηβα αγόρια συνήθως πωλούνται ή ενοικιάζονται σε πλοία ποντοπόρου ναυτιλίας τα οποία βρίσκονται σχεδόν πάντα εν πλω και υποχρεώνουν τους σύγχρονους σκλάβους σε 24ωρη εργασία, τους κρατούν φυλακισμένους χωρίς αμοιβή και με όσο φαγητό απαιτείται για να παράγουν. Και σε αυτή την περίπτωση οι οικογένειες κρατούνται αιχμάλωτες ως εχέγγυο για να μην δραπετεύσει ο σκλάβος.
[graphiq id=”6iSMc8ejdf7″ title=”Human Trafficking: Οι τύποι” width=”700″ height=”526″ url=”https://sw.graphiq.com/w/6iSMc8ejdf7″ frozen=”true”]
Σε αρκετές περιπτώσεις στα ίδια πλοία στήνονται χειρουργεία για εξαγωγή και εμπόριο οργάνων, πάλι υπό την απειλή της ζωής του ίδιου του θύματος αλλά και της οικογένειάς του.
Τα δίκτυα αυτά πλέον ελέγχονται κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο αφού χάνει εδάφη και πηγές εσόδων στη Συρία και το Ιράκ αναζητά νέες μεθόδους άντλησης κεφαλαίων. Μπαίνοντας δυναμικά σε αυτά τα δίκτυα και διαθέτοντας χιλιάδες αιχμαλώτων το Ισλαμικό Κράτος έδωσε νέες διαστάσεις στην έννοια human trafficing, ανάγοντάς το σε παγκόσμιας κλίμακας επιχείρηση.
Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται τόσο ζωντανοί όσο και νεκροί ως μεταφορείς ναρκωτικών, που είναι η δεύτερη πιο προσοδοφόρα δραστηριότητα των τρομοκρατών.
[graphiq id=”kJ8TRcPid8x” title=”Human Trafficking: Άνδρες VS γυναίκες” width=”700″ height=”503″ url=”https://sw.graphiq.com/w/kJ8TRcPid8x” frozen=”true”]
Η ανάμειξη των τρομοκρατών όμως με τα εγκληματικά δίκτυα της Βορείου Αφρικής, της Ασίας και τη Μαφία των Βαλκανίων έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο και πολυσχιδή οργανισμό με δραστηριότητες που εκτείνονται από το human trafficing και το εμπόριο ναρκωτικών μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τους πληρωμένους δολοφόνους και τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών.
Οι διακινητές ανθρώπων βγάζουν 35 δισ. τον χρόνο παγκοσμίως εκμεταλλευόμενοι τη μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, σε συνέντευξή του στο Reuters.
[graphiq id=”daIJWgk6VtH” title=”Human Trafficking: Ενήλικες VS παιδιά” width=”700″ height=”490″ url=”https://sw.graphiq.com/w/daIJWgk6VtH” frozen=”true”]
Ο επικεφαλής το ΔΟΜ στάθηκε στις τραγωδίες στη Μεσόγειο, με τον απολογισμό των νεκρών από τα ναυάγια πλεούμενων να ανέρχεται στους 1.700 μέχρι στιγμής φέτος. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν 3.700 το 2015 και περίπου 5.000 το 2016, υπενθύμισε ο κ. Λέισι Σουίνγκ.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το γνωρίζουμε ότι πέθαναν. Πόσα άλλα πτώματα βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, ή θαμμένα στην άμμο της Σαχάρας;»
διερωτάται ο επικεφαλής του ΔΟΜ.
«Αυτή είναι η τραγωδία, γι’ αυτό είμαστε τόσο ανήσυχοι και προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε τους μετανάστες για τους διακινητές. Οι διακινητές είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τα 35 δισ. δολάρια τον χρόνο (που βγάζουν οι διακινητές) και ξέρουμε πως βγάζουν πολλά λεφτά στη Μεσόγειο»
επισήμανε ο ίδιος. Η διακίνηση ανθρώπων είναι πλέον η τρίτη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις διεθνείς συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την εμπορία όπλων και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, διευκρίνισε ο ίδιος.
Κατά τον επικεφαλής του ΔΟΜ, η Ευρώπη χρειάζεται να καταρτίσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τη μετανάστευση.
Ο Λέισι Σουίνγκ επεσήμανε ακόμη ότι «η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, είναι μια ανθρώπινη πραγματικότητα που πρέπει να τύχει διαχείρισης ή κυβερνητικών χειρισμών».
[graphiq id=”hDw14xZ58Jn” title=”Human Trafficking: Ανά κλάδο” width=”700″ height=”513″ url=”https://sw.graphiq.com/w/hDw14xZ58Jn” frozen=”true”]