Σε… event με στόχο να στείλουν μήνυμα στη Βόρειο Κορέα μετέτρεψαν οι ΗΠΑ τη δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα, επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν μη οπλισμένο ICBM από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλιφόρνια, ο οποίος μπορεί να οπλιστεί με οποιαδήποτε μορφής κεφαλή, ακόμη και με πυρηνικά, πλήττοντας στόχους σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά: Ποιοί τα έχουν και ποιοί κινδυνεύουν
Αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και το δεύτερο μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως, το.. event της δοκιμής ενός νέας τεχνολογίας πυραύλου στόχο είχε να δείξει στη διεθνή κοινότητα και την Κίνα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να απαντήσουν ή και να αναλάβουν προληπτική δράση από απόσταση χωρίς να κινδυνεύσουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Η εκτόξευση ICBM, που είναι η δεύτερη σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, μαζί με την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότιο Κορέα και την αποστολή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Michigan μαζί με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου, εντάσσονται στο πλαίσιο κλιμάκωσης της διμερούς αντιπαράθεσης και της πίεσης προς την Κίνα για την διευθέτηση της “πυρηνικής απειλής της Βορείου Κορέας”.
Ο Minuteman 3 intercontinental εκτοξεύθηκε από το σιλό της βάσης Vandenberg, διανύοντας μία απόσταση 6.800 χιλιομέτρων, πριν καταπέσει στην ατόλη Kwajalein, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
[graphiq id=”aPTAGvQtqIt” title=”Πυρηνικό Οπλοστάσιο ανά χώρα” width=”700″ height=”644″ url=”https://w.graphiq.com/w/aPTAGvQtqIt” ]
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, ο σχεδιασμός για την επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισαν, εκτόξευση του πυραύλου, διήρκεσε 10 μήνες. Αποτελεί το τελευταίο «απόκτημα» του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Η εμβέλειά του, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιτελείς, φτάνει στα 12.900 χιλιόμετρα! Όπως έγινε γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη 450 πυραύλους Minuteman 3 intercontinental στο οπλοστάσιό τους, σε χώρο ειδικά φυλαγμένο.
Η δοκιμή του πυραύλου από τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά τις ευθείες απειλές της Πιονγκγιάνγκ, μέσω του φιλικού της Τύπου στη Βόρεια Κορέα, για πυρηνικό χτύπημα στο έδαφος των ΗΠΑ, το οποίο θα σκότωνε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες και θα «τελείωνε» τη μεγάλη δύναμη.
Ο αμερικανικός στόλος κινείται ήδη προς την κορεατική χερσόνησο, με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να απειλεί με ολική καταστροφή, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Ρωσία και Κίνα έχουν προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον, ενώ το θέμα έθιξαν και στην απευθείας συζήτηση που είχαν, μέσω τηλεφώνου, την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ.
[graphiq id=”73GvJ2ASMT3″ title=”Οι σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”789″ url=”https://w.graphiq.com/w/73GvJ2ASMT3″ ]