Ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η Wall Sreet Jurnal καθώς η εφημερίδα βλέπει άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και παράλληλα έξοδο της αγορές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να στείλει σαφές μήνυμα επανάκαμψης της οικονομίας και να βάλει τη χώρα εκ νέου στα ραντάρ των διαχειριστών κεφαλαίων.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί, μετά από την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος άμεσα, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα στον Ιούλιο. Η WSJ τονίζει -επικαλούμενη άτομο με γνώση του θέματος- ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον διαπίστωνε πως έχουν συμφωνηθεί τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Στις αγορές πάντως καταγράφεται η προσδοκία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς οι αποδώσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, την εποχή πριν την είσοδο της Ελλάδας στη διαδικασία των Μνημονίων.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ η ΕΚΤ πιθανότατα θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις τριών ή τεσσάρων δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε ό,τι αφορά βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
«Πολλοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων είναι επιφυλακτικοί για την επένδυση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς ένα τέτοιο μήνυμα»
πρόσθεσε η ίδια πηγή στην WSJ.
Εφόσον η ΕΚΤ προχωρήσει σε αγορά ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές τον ίδιο μήνα ή τον Σεπτέμβριο, εκδίδοντας νέο κρατικό ομόλογο, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα, τους οποίους επικαλείται η WSJ.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο συνδυασμός μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η επιτυχής έξοδός της στις αγορές, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία της χώρας.