Φωτιά στις διαπραγματεύσεις βάζουν Ντράγκι, Τσίπρας, Τσακαλώτος

Φωτιά στις διαπραγματεύσεις βάζουν Ντράγκι, Τσίπρας, Τσακαλώτος

Μπαράζ κινήσεων σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο στο προσκήνιο και τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, βρίσκεται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο καθώς και στην Ουάσιγκτον και το Παρίσι.

Διαφήμιση

Με το ΔΝΤ να επιμένει στις θέσεις του δια στόματος Πολ Τόμσεν και Τζέρι Ράις, για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και δεσμευτικά μέτρα και αποφάσεις στο Eurogroup, τοην ΕΚΤ να ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του Ταμείου, όπως ξεκαθάρισε στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αρνείται να συμμετάσχει εποικοδομητικά, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Γιούνκερ-Σόιμπλε, απάντηση σε Τσακαλώτο-Ντράγκι

Σε αυτή τη φάση και με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για το επόμενο Eurogroup η Αθήνα επιλέγει την ανάφλεξη επιχειρώντας να θέσει σε κίνηση τον ευρωπαϊκό και διεθνή μηχανισμό, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα πειθαναγκαστεί να διατυπώσει θέσεις στη διεθνή αρένα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης: Τα μηνύματα από τα τηλεφωνήματα Τσίπρα σε Μέρκελ, Τουσκ, Μακρόν

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται οι διαρροές στη Bild για άρνηση λήψης της δόσης των 7 δισ. αλλά αποπληρωμή των υποχρεώσεων με βάση τη σωρευμένη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ανακοίνωση των τηλεφωνικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμμάνουελ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τούσκ.

Διαβάστε επίσης: Νέος “Ανένδοτος” για το χρέος από Τσακαλώτο, παραιτείται από τη δόση χωρίς ελάφρυνση

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Η πρώτη αντίδραση στο νέο σκηνικό που δημιουργείται από τις διαρροές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Bild, τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωβουλή και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα, έρχεται από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος ανακοίνωσε έκτακτη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο, Τετάρτη στο Βερολίνο και μάλιστα χωρίς ατζέντα.

Διαβάστε επίσης: Ντράγκι σε “στυλ” και γραμμή ΔΝΤ για χρέος

Η έντονη κινητικότητα μπορεί να παράξει εξελίξεις, να αποκαλύψεις σχέδια και μεθοδεύσεις και να δώσει νέα δυναμική και προσανατολισμό στο επερχόμενο Eurogroup.

Η Αθήνα όμως δεν αρκείται στην άσκηση πιέσεων για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων αλλά ετοιμάζει και plan B με σύνοδο Κορυφής αν δεν ικανοποιηθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup, θέλοντας να στείλει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η μπάλα μπορεί να αλλάξει γήπεδο.

Διαβάστε  Στην τελική ευθεία το Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις 17 Μαΐου

Άγνωστο είναι ακόμη αν έχουν βάση ή χρησιμοποιούνται για να εκθέσουν επικοινωνιακά την αντιπολίτευση οι διαρροές για ενδεχόμενη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.