Η Μέρκελ επισπεύδει τον ευρωστρατό

Η Μέρκελ επισπεύδει τον ευρωστρατό

Δήλωση-μήνυμα με αποδέκτες, κυρίως, το εσωτερικό ακροατήριο της ΕΕ και ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους ηγέτες πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά το Brecxit, τις τεταμένες συνόδους κορυφής του NATO και της G7 της περασμένης εβδομάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη πλέον να βασίζεται πλήρως στους συμμάχους της, με τα διεθνή media να αναδεικνύουν τις δηλώσεις σε μείζον θέμα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση

Η τοποθέτηση, ακολουθεί τη σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ζητήματα, NATO, εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής και σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και την προσπάθεια ανάδειξης της Γερμανίας σε ηγεμονική δύναμη, ρόλο που είχε επιχειρήσει να αναλάβει και στο παρελθόν αλλά ανεπιτυχώς. Ωστόσο, το διευρυνόμενο χάσμα θέσεων, αντιλήψεων και προτεραιοτήτων με τον Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζει την Γερμανίδα καγκελάριο να ανεβάσει τους τόνους διαχωρίζοντας τη θέση της και δείχνοντας πολιτικής βούληση να αναλάβει ουσιαστικά ηγεμονικό ρόλο στην ΕΕ, καθοδηγώντας την σε διαφορετικό μονοπάτι και ενεργώντας με γνώμονα την αυτονομία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.

Η τοποθέτηση αυτή προλειαίνει το έδαφος για σειρά ενεργειών στην κατεύθυνση της αυτονόμησης της Ευρώπης σε μια σειρά από μέτωπα και ζητήματα, προοπτική όμως που μπορεί να πλήξει καίρια αμερικανικά ζητήματα και συμφέροντα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο, επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα

Διαβάστε επίσης: Ευρωστρατός τώρα με πρώτη αποστολή την Αφρική

Σε αυτή τη φάση και μετά τη σύνοδο των τεσσάρων στις Βερσαλίες, τη συνάντηση με τον Μακρόν και τις εξαγγελίες για αναθεώρηση συνθηκών, καθώς και μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ στοιχειοθετούν την υπόθεση της επιτάχυνσης του σχεδίου δημιουργίςα των πυλώνων οικοδόμησης του ευρωστρατού.

Διαβάστε επίσης: Ευρωστρατός: Η Κομισιόν ετοιμάζει Ταμείο Άμυνας

Η καγκελάριος δεν κατονόμασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέκρινε τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως, από το Μόναχο όπου βρίσκεται, είπε ότι η εποχή που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται πλήρως στους άλλους «έχει τελειώσει, σε κάποιο βαθμό».

«Το έζησα αυτό τις τελευταίες ημέρες. Και για αυτό μπορώ μόνο να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας – φυσικά με φιλικά αισθήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Βρετανία και να είμαστε καλοί γείτονες όπου αυτό είναι δυνατόν με τις άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίων»

προσέθεσε η Άγκελα Μέρκελ σκιαγραφώντας με μέγεθος του ρήγματος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε  Τραμπ-Μακρόν ανοίγουν τον δρόμο του Πούτιν στη Συρία

Η δήλωση αυτή αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιθετική, εν τούτοις αποτελεί προειδοποιητική βολή για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Fast track και flexi ευρωστρατός

Αναφερόμενη στη Γαλλία, η Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας:

«Εκεί όπου η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, θα βοηθήσει, επειδή η Γερμανία μπορεί να τα πάει καλά μόνο αν τα πάει καλά η Ευρώπη».

Κατά τη διήμερη σύνοδο της G7 στην Ιταλία ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε μέτωπο από τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και την Ιαπωνία σε πολλά ζητήματα.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι διαρροές διπλωματικών κύκλων για την επανεξέταση ζητημάτων που υποτίθεται ότι είχαν διευθετηθεί από καιρό.

Διαβάστε  Ανάλυση: Ο Ερντογάν πιόνι του Πούτιν και οι αυτεξούσιες πιρουέτες

Στο τέλος της συνόδου ο Τραμπ στήριξε την πρόταση για την καταπολέμηση του προστατευτισμού, όμως αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για το κλίμα, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος τώρα, απ’ ότι ήταν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο. «Αυτό για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος μετά από αυτή τη σύνοδο είναι ότι παρά τις κάποιες ασυνήθιστες… εκφράσεις, συμπεριφορές και τα λοιπά, οι εταίροι μας στην G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι απ’ ότι άφηνε να διαφανεί η πρώτη εντύπωση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ», είπε ο Τουσκ από την Μπρατισλάβα.
[graphiq id=»1jVaIXQbWvP» title=»Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ και εμπορικά ισοζύγια» width=»700" height=»632" url=»https://sw.graphiq.com/w/1jVaIXQbWvP» frozen=»true»]

Διαφήμιση