Επιδημία χολέρας και λιμός στην Υεμένη, φόβοι εξάπλωσης με τη μετανάστευση

Επιδημία χολέρας και λιμός στην Υεμένη, φόβοι εξάπλωσης με τη μετανάστευση

Επιβεβαιώνεται η πανδημία χολέρας στην εξαθλιωμένη Υεμένη με τον ΟΗΕ να ζητά εσπευσμένα χρηματοδότηση και στήριξη για την αντιμετώπισή της πριν μετάσταση σε γειτονικές χώρες από την πλήρη κατάρρευση του υποτυπώδους συστήματος υγείας.

Διαφήμιση

Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί λόγω του λιμού, ενώ τώρα λιμός και χολέρα θέτουν σε κίνδυνο και μεγάλες ομάδες προσφύγων που διέρχονται από την την Υεμένη ή προέρχονται από εκεί, απειλώντας με μετάσταση γειτονικές χώρες, εξέλιξη που σύντομα θα είναι αναπόφευκτη αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: 300,000 κρούσματα χολέρας αναμένονται στην Υεμένη στο επόμενο 6μηνο

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει εξαιτίας της επιδημίας χολέρας η οποία πλήττει την Υεμένη αυξήθηκε σε τουλάχιστον 473, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
[graphiq id=»b3shC87OmJ7" title=»Παγκόσμια κρούσματα χολέρας (2014)» width=»700" height=»538" url=»https://sw.graphiq.com/w/b3shC87OmJ7" frozen=»true»]

Πάντως το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ, το οποίο καλύπτει το διάστημα από την 27η Απριλίου ως την 27η Μαΐου, σημειώνει επίσης ότι υπήρξε μια «σημαντική μείωση» του ημερήσιου μέσου όρου των κρουσμάτων μολύνσεων που καταγράφηκαν την εβδομάδα ως την 27η Μαΐου εν σχέσει με την αμέσως προηγούμενη.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Η επιδημία ξέσπασε τον Οκτώβριο κι επεκτάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατόπιν αποκλιμακώθηκε, αλλά ποτέ δεν τέθηκε υπό έλεγχο πλήρως και τον Απρίλιο τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται ραγδαία.

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για 300,000 κρούσματα το επόμενο εξάμηνο ενώ, τα μέχρι τώρα ξεπερνούν τις 51,832, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού

Η Υεμένη έχει πληγεί σκληρά από τον πόλεμο, με τα 19 από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και πολλούς πολίτες να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Λιγότερες από τις μισές εγκαταστάσεις υγείας της χώρας λειτουργούν πλέον.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων που καταγραφόταν από την 21η ως την 27η Μαΐου ήταν 2.529, από 3.025 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Διαφήμιση