Στο κόκκινο η διπλωματική ένταση Άγκυρας-Ουάσιγκτον

Στο κόκκινο η διπλωματική ένταση Άγκυρας-Ουάσιγκτον

Το αμερικανικό κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) παίρνουν τη σκυτάλη της αντιδικίας με την Τουρκία για τα βίαια επεισόδια στην Ουάσιγκτον κατά τη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, αποστέλλοντας καταδικαστικό ψήφισμα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο με τη σειρά το απορρίπτει.

Διαφήμιση

Η Άγκυρα είχε καλέσει την προηγούμενη εβδομάδα τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση του προσωπικού ασφαλείας του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο επιτέθηκε, κατά τα video και τις αρχές απρόκλητα στους Κούρδους διαδηλωτές.

Η συντήρηση του θέματος ψηλά στη διπλωματική ατζέντα ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα στοιχεία για τις σχέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικ Φλυν, με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη Ρωσία στο πλαίσιο προσπάθειας προώθησης ενεργειακού deal καθιστούν σαφή την αντιπαράθεση σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και θέτουν τις διμερείς σχέσεις στο ίδιο -σχεδόν- επίπεδο με αυτό που βρίσκονταν επί Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε  Κίνηση επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Τουρκίας: Στο αρχείο οι διώξεις κατά των σωματοφυλάκων του Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου έκανε λόγο για «ένα μονομερές ψήφισμα που διαστρεβλώνει τα δεδομένα» και πρόσθεσε ότι τα επεισόδια, τα οποία έλαβαν χώρα στο περιθώριο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν αποτέλεσμα αμέλειας εκ μέρους των αμερικανικών αρχών.
«Το γεγονός (…) προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της άρνησης των αμερικανικών αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, παρά τις επανειλημμένες επίσημες προειδοποιήσεις» ανέφερε ο Μουφτούογλου.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα σε διαμαρτυρία για τη μεταχείριση του τουρκικού προσωπικού ασφάλειας στη διάρκεια της επίσκεψης.

Διαβάστε  Διελκυστίνδα 5 σημείων για τους Έλληνες στρατιωτικούς, κίνδυνος εγκλωβισμού της Ελλάδας

Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια – όπου τραυματίστηκαν 11 άτομα, μεταξύ των ένας αστυνομικός – σε διαδηλωτές που συνδέονται με τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον περιέγραψε το περιστατικό ως μια «βίαιη επίθεση» εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά.

Διαβάστε  Τέλος χρόνου για εθνικά θέματα και οικονομία, η επόμενη ημέρα είναι πιο επικίνδυνη

Διαφήμιση