ΔΝΤ: Σε καλό δρόμο η Ουκρανία, να ψηφίσει μέτρα για να πάρει δόση

ΔΝΤ: Σε καλό δρόμο η Ουκρανία, να ψηφίσει μέτρα για να πάρει δόση

Την ψήφιση των μέτρων-μεταρρυθμίσεων ώστε να εδραιωθεί η νέα πορεία της οικονομίας ζητά το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων του κλιμακίου που επισκεφθηκε τη χώρα.

Διαφήμιση

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με επικεφαλής τον Ron van Rooden, επισκέφθηκε το Κίεβο στις 16-26 Μαΐου για να ξεκινήσει συζητήσεις για την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων των αρχών που υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της διευκόλυνσης διευρυμένου ταμείου (EFF) Απελευθέρωση αρ. 15/107).

Overview Last Reference
GDP Growth Rate -0.3 % Mar/17
Unemployment Rate 10 % Dec/16
Inflation Rate 12.2 % Apr/17
Interest Rate 12.5 % May/17
Balance of Trade -313 USD Million Mar/17
Government Debt to GDP 79 % Dec/15
Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΝΤ

«Η ουκρανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2% το 2017. Οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές παραμένουν σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους του 2017. Τα ακαθάριστα διεθνή αποθέματα αυξήθηκαν περαιτέρω στα 17,6 δισ. Δολάρια ΗΠΑ και ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές, η αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει καθοριστική για την επίτευξη ισχυρότερης και βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται η Ουκρανία μεσοπρόθεσμα.

«Από αυτή την άποψη, η αποστολή πραγματοποίησε εποικοδομητικές συζητήσεις με τις αρχές σχετικά με μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη συνέχιση της ενίσχυσης των δημόσιων οικονομικών. Όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εκκρεμούσα συνταξιοδοτική και αγροτική μεταρρύθμιση και σε μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και την εξασφάλιση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε προσπάθειες κατά της διαφθοράς.

«Ενώ έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην οικοδόμηση κατανόησης σχετικά με τα βασικά στοιχεία αυτών των μέτρων, απαιτείται περαιτέρω τεχνική εργασία σε ορισμένους τομείς για να μετατραπούν σε νομοθετικά σχέδια που πληρούν τους στόχους της μεταρρύθμισης. Η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής έγκρισης αυτών των νομοσχεδίων θα χρειαστεί για να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης. Το προσωπικό του ΔΝΤ, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις αρχές τις προσεχείς εβδομάδες για να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «

Διαφήμιση