Ο Τράμπ θέλει να μειώσει 23% τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ

Ο Τράμπ θέλει να μειώσει 23% τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ

Προβλήματα στη χρηματοδότηση διεθνών προγραμμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού μέσα από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η κατάσταση σε πολλές περιοχές του πλανήτη επιδεινώνεται και που ο εκτοπισμός πληθυσμών και το προσφυγικό αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προτείνει μείωση κατά τουλάχιστον 28% του ετήσιου προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του οργανισμού αναπτυξιακής αρωγής USAID που υπάγεται σε αυτό, ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης έχει εισηγηθεί να μην υπερβαίνει το 25% του κόστους τους η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν μίλησε με Τραμπ, το τοπίο παραμένει θολό

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότηση του ΟΗΕ, χορηγώντας το 22% του βασικού προϋπολογισμού του, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 28,5% του προϋπολογισμού ειρηνευτικών αποστολών, ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι συνεισφορές έχουν συμφωνηθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περικοπές (…) θα καταστήσουν απλά αδύνατο για τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να επιτελούν το αναγκαίο έργο τους για την προώθηση της ειρήνης, της ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο Ντουζαρίτς σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε  Τα golden boys της Wall Street νίκησαν την κρίση

Το Κογκρέσο καθορίζει τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, όπως και οι Δημοκρατικοί, λένε ότι δεν στηρίζουν τέτοιες δραστικές περικοπές.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το μερίδιο που καταβάλουν οι ΗΠΑ στους προϋπολογισμούς των ΗΕ, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, τον περασμένο μήνα, κατά την διάρκεια ενός δείπνου στον Λευκό Οίκο με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συνεισφορά των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη «ψίχουλα συγκριτικά με την σημαντικότητα του έργου» που επιτελεί, ασκώντας πιέσεις παράλληλα στον Οργανισμό για μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ στηρίζουν Κύπρο για έρευνες, ζητούν συνδιαχείριση των κοιτασμάτων μεταξύ των κοινοτήτων

[graphiq id=»7dvtD4Cii9v» title=»Change in US Government Spending on International Affairs Programs» width=»600" height=»525" url=»https://sw.graphiq.com/w/7dvtD4Cii9v» frozen=»true»]

Διαφήμιση