Επίθεση στο Μάντσεστερ: Τα στοιχεία δείχνουν δίκτυο πυρήνων

Επίθεση στο Μάντσεστερ: Τα στοιχεία δείχνουν δίκτυο πυρήνων

Ενισχύονται τα στοιχεία που στρέφουν τις έρευνες των αρχών στην κατεύθυνση των διασυνδεδεμένων πυρήνων με παρουσία εντός και εκτός ΕΕ και άμεσες συνδέσεις με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα να ανοίγει το πλαίσιο των ερευνών και των συλλήψεων. Ετσι εγκαταλείπεται η αρχική θεωρία του «μοναχικού λύκου» που είχαν υιοθετήσει αρχές και media.

Διαφήμιση

Νεότερες πληροφορίες θέλουν τον Σαλμάν Αμπέντι, τον βομβιστή του Μάντσεστερ, που με την επίθεσή του στο Manchester Arena σκότωσε 22 ανθρώπους, να είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τζιχαντιστών στην Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάθιου Γούιβερ. Η διαρροή αυτή προκαλεί αντιδράσεις στη Βρετανία με την Τερέζα Μέι να πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας στον Ντόναλντ Τραμπ και την αστυνομία του Μάντσεστερ να διακόπτει τη λειτουργία του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας για την υπόθεση.

Διαβάστε  Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Ένας νεκρός, Ρώσος ο δράστης

Σύμφωνα με το Associated Press, που συνομίλησε με τον γερουσιαστή, η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στο Μάντσεστερ ήταν ίδια με αυτή στις επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 και τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται, κατά τον Γούιβερ, για την εκρηκτική ύλη ΤΑΤΡ.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δεν μιλάμε για μια περίπτωση «μοναχικού λύκου». Υπαρχει ένα δίκτυο ομάδων τρομοκρατών που εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος»

κατέληξε ο Αμερικανός γερουσιαστής Γουίβερ.

Διαβάστε  Αιμορραγεί η κυβέρνηση Μέι, παραιτήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας θεωρίας που μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ και η οποία θέλει τον Αμπέντι να είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης ομάδας που περιελάμβανε τον Μοχάμεντ Αμπρίνι τον «Άνθρωπο με το καπέλο» που σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες και φέρεται να είχε επισκεφθεί το Μάντσεστερ το 2015.

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ABC ανέφεραν ότι στο σπίτι του Αμπέντι βρέθηκε ένός είδους εργαστήριο κατασκευής βομβών καθώς φέρεται να είχε αποθηκεύσει ποσότητα χημικών ικανή για την κατασκευή και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις, ενώ στη συνέχεια μια γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δυο άτομα, ο ένας αδερφός του κατηγορούμενο δράστη, συνελήφθησαν στη Λιβύη.
[graphiq id=»hAVc4PkI62h» title=»European Fighters Joining Militant Groups in Iraq and Syria» width=»600" height=»659" url=»https://sw.graphiq.com/w/hAVc4PkI62h» frozen=»true»]

Διαφήμιση