«Κουτσή» η εκεχειρία στο Νότιο Σουδάν

«Κουτσή» η εκεχειρία στο Νότιο Σουδάν

Προσπάθεια να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία έκανε ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Salva Kiir Mayardit, κηρύσσοντας εκεχειρία στις 22 Μαΐου, κίνηση που δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, στη χώρα η οποία σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις και λιμό που οδηγούν σε εκτοπισμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε εκεχειρία σε ολόκληρη τη χώρα σε ομιλία του από την πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το Reuters, ανακοινώνοντας παράλληλα και διαδικασία απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων. Ωστόσο δεν προσέφερε ουσιαστικές πολιτικές εγγυήσεις στους αντάρτες που αντιμάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός ανεδαφική.

Διαβάστε  Σομαλία: Νέα τρομοκρατική επίθεση 22 νεκροί

Αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Crisis Group που βρίσκονται στην περιοχή καθώς και αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Νότιο Σουδάν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τους προσεχείς μήνες με αποτέλεσμα την ενίσχυση των προσφυγικών ροών από τη χώρα σε γειτονικές που θα οδηγήσει σε μετάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και του λιμού.

Διαβάστε  Unicef: 3 στους 10 νέους σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή καταστροφές είναι αναλφάβητοι

Διαφήμιση