Το Facebook φίμωσε βραβευμένο δημοσιογράφο στη Μάλτα

Το Facebook φίμωσε βραβευμένο δημοσιογράφο στη Μάλτα

Ανησυχίες γεννά για την παγκόσμια κοινότητα του Τύπου και των social media η απόφαση του Facebook να φιμώσει βραβευμένο δημοσιογράφο κατ εντολή του πρωθυπουργού της Μάλτας, Μουσκάτ ο οποίος σύμφωνα με τα Panama Papers εμπλέκεται σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος.

Διαφήμιση

Με τη Μάλτα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, στις 3 Ιουνίου, και τον πρωθυπουργό Μουσκάτ να απειλεί με μηνύσεις θεούς και δαίμονες η απόφαση του Facebook να μπλοκάρει την πρόσβαση του δημοσιογράφου, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίτσια, μέλους της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων και βραβευμένου με Πούλιτζερ, αποτελεί σαφή ένδειξη χρήσης πολιτικής επιρροής για τη φίμωση του Τύπου στην Ευρώπη.

Η περυσινή δημοσίευση των Panama Papers προκάλεσε θύελλα στο νησιωτικό κράτος, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο Σέμπρι και ο Μίτσι είχαν δημιουργήσει μία σειρά από εταιρείες στον Παναμά. Αν και η κυβέρνηση Μουσκάτ κατάφερε να επιβιώσει του σκανδάλου η ερευνήτρια δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια ισχυρίστηκε ότι η σύζυγος του Μουσκάτ είχε δημιουργήσει μία ακόμα εταιρεία διαμέσω της οποίας εισέπραττε αμοιβές. Ο Μουσκάτ και η σύζυγός του αρνήθηκαν ότι εισέπρατταν αμοιβές ή ότι είχαν την παραμικρή σχέση με την εταιρεία και απείλησαν ότι θα μηνύσουν τη δημοσιογράφο. Επίσης τότε είχαν επισημάνει ότι δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα κανένα έγγραφο που να σχετίζεται με την υπόθεση.

Διαβάστε  Η πανάκριβη η προπαγάνδα του Κρεμλίνου

Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι μεγαλύτερα όμως καθώς η Μάλτα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον Μουσκάτ, προκαλώντας ανησυχίες για τη διαπλοκή και ταυτόχρονα την ανυπαρξία δικλείδων ασφαλείας.

Με την πίεση που ασκείται στα social media για την αναγνώριση και διαγραφή ψευδών ειδήσεων η ενέργεια της φίμωσης δημοσιογράφου υπό πολιτικές πιέσεις οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις για την αποτελεσματικότητα και τις παράπλευρες απώλειες του μέτρου αυτού.

Διαβάστε  Campbridge Analytica και Facebook έστησαν τις αμερικανικές εκλογές, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ

«Για εμένα η διαδικασία ήταν άκρως διαφωτιστική επειδή κατάλαβα πόσο τιμωρητική μπορεί να είναι αυτή η πολιτική για έναν δημοσιογράφο», δήλωσε ο Καρουάνα Γκαλίτσια με ηλεκτρονική του επιστολή προς τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Οι αναρτήσεις, οι οποίες ήταν γραμμένες στη μαλτέζικη γλώσσα, αναφέρουν τις λαθροχειρίες του πρωθυπουργού της μικρής χώρας Τζοσέφ Μουσκάτ, του επιτελάρχη του Κιθ Σέμπρι και του υπουργού Ενέργειας Κονράντ Μίτσι. Κάθε ανάρτηση περιείχε και φωτογραφίες από έγγραφα των Panama Papers.

Το χρονικό

Στις 7 Μαΐου, ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίτσια, γιος της Δάφνης, άρχισε να δημοσιεύει το δικό του ρεπορτάζ για τις offshore εταιρείες αλλά και διάφορα πολιτικά πρόσωπα στη σελίδα του στο Facebook. Οι αναρτήσεις του περιλαμβάνουν και σκαναρισμένα έγγραφα από τα Panama Papers, όπως διαβατήρια, τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και επιστολές, όπως εξάλλου και την αποκωδικοποίησή τους από τον ίδιο τον δημοσιογράφο. Στις 10 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μηνύσει τον δημοσιογράφο για συκοφαντική δυσφήμιση εξαιτίας των ισχυρισμών του σε μία από αυτές τις αναρτήσεις. Στις 16 Μαΐου, ο Καρουάνα Γκαλίτσια έχασε την πρόσβασή του στον λογαριασμό του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλές από τις αναρτήσεις του σβήστηκαν. Το θέμα ερευνά σήμερα το Facebook, χωρίς να είναι σαφές ποιος κανόνας της κοινότητάς του παραβιάστηκε από τον δημοσιογράφο.

Διαβάστε  Τα fake news ταξιδεύουν 6 φορές ταχύτερα από τα αληθινά γεγονότα


Διαφήμιση