Βραζιλία: Μπλεγμένος σε «ξέπλυμα» ο πρόεδρος, πανικός σε μετοχές ομόλογα

Βραζιλία: Μπλεγμένος σε «ξέπλυμα» ο πρόεδρος, πανικός σε μετοχές ομόλογα

Βρόμικος και γαντζωμένος στην εξουσία αποδεικνύεται ο δεξιός πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας καθαίρεσης της αριστερής προκατόχου του, Ντίλμα Ρούσεφ, με αφορμή καταγγελίες για σκάνδαλο.

Διαφήμιση

Ο Μισέλ Τεμέρ, οι σκιές γύρω από τον οποίο προϋπήρχαν της ανάληψης των προεδρικών του καθηκόντων, αρνείται να παραιτηθεί παρά τις εκκλήσεις από την αντιπολίτευση και την αποχώρηση του συγκυβερνώντος Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από τη δημοσιοποίηση καταγεγραμμένων συνομιλιών όπου κανονίζει τον χρηματισμό μάρτυρα για να εξασφαλίσει τη σιωπή του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμεα ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Φρέιρε είχε ήδη παραιτηθεί, ενώ το έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν, θα παραμείνει για λόγους ασφάλειας της χώρας.

Διαβάστε  Βενεζουέλα: Η PDVSA αποπλήρωσε ομόλογα

 

 

Χθες ο Τέμερ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τις καταγγελίες πως συζητούσε τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο σκάνδαλο διαφθοράς, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του. Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τεμέρ αποτέλεσε το όχημα για την καθαίρεση της Ρούσεφ, όντας αντιπρόεδρος της ίδιας κυβέρνησης και άρα διάδοχός της, στηρίζοντας κατηγορίες που η τότε πρόεδρος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Διαβάστε  Κόλαση στο Μεξικό: 7,1R, 226 νεκροί

 

Markets Last Reference
Currency 3.38 May/17
Stock Market 61597 points May/17
Government Bond 10Y 11.77 % May/17

 

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης iBovespa σημείωσε πτώση 8,8%, υποχωρώντας στις 61597 την Πέμπτη, διαγράφοντας σχεδόν όλα τα κέρδη του από την αρχή του έτους μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος Τεμέρ  καταγράφηκε εγκρίνοντας δωροδοκίες στον Eduardo Cunha που βρίσκεται σήμερα στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η αγορά φοβάται νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας καθώς τίθενται εν αμφιβόλω η δυνατότητα και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης η οποία έχει μπροστά της την επιβολή σκληρων αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας.

Διαβάστε  Βενεζουέλα: Ένα βήμα πίσω κάνουν οι ΗΠΑ, σταθεροποιείται η χώρα

Μεταξύ των άλλων χρηματιστηριακών αγορών στη Νότια Αμερική, η MERVAL της Αργεντινής υποχώρησε 640 μονάδες, ή 3,0%, στο 21034, καθώς προέκυψαν φόβοι μετάδοσης της κρίσης. Το IPSA της Χιλής έγραψε απώλειες  1,6%, στις 4775 μονάδες.

 

Διαφήμιση