Ιράν: Εκλογές μήνυμα σε Τραμπ, Ερντογάν, ISIS

Ιράν: Εκλογές μήνυμα σε Τραμπ, Ερντογάν, ISIS

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες στο Ιράν μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή προεκλογική εκστρατεία μεταξύ του προέδρου Ροχανί, που συνήψε τη συμφωνία για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ και έβαλε τη χώρα στο διεθνή χάρτη και του σκληροπυρηνικού Ιμπραχίμ Ραΐσι που βλέπει την ισλαμική αδελφοποίηση.

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση που εκλέξει το Ιράν σε αυτή τη φάση θα έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από ζητήματα ξεκινώντας από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, καθώς η χώρα συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία σε αυτό το μέτωπο προσφέροντας επιρροή και βάσεις στην περιοχή.

Διαβάστε  Μόσχα και Τραμπ συμφωνούν, αλλά το FBI χαλάει τη "σούπα"

Παράλληλα το Ιράν ελέγχει τα κρίσιμα στενά του Χορμούζ, τα οποία αν και έχει πολλές φορές απειλήσει να τα κλείσει εν τούτοις δεν το έχει πράξει ποτέ.

Κρίσιμη είναι όμως η θέση του Ιράν για τον καθορισμό της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου καθώς η επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτέλεσε μοχλό πίεσης για την τιμή του πετρελαίου καθώς αυξήθηκε σημαντικά η προσφορά.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του Ιράν και στη χαλιναγώγηση των τουρκικών εθνικιστικών και ηγεμονικών τάσεων στην περιοχή, καθώς με τη δύναμη και την πολιτική του διατηρεί αρκετά μικρότερα κράτη γύρω του δρώντας αποτρεπτικά στην προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει τη δική της σφαίρα επιρροής.

Διαβάστε  Επανεκλέγεται με 76% ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Τέλος, η παρουσία του Ιράν στην περιοχή αντισταθμίζει τις πιέσεις που δέχεται ο αραβικός κόσμος από το Ισραήλ, το οποίο σε αυτή τη φάση διέρχεται εθνικιστική έξαρση λόγω της πολιτικής του εθνικιστή πρωθυπουργού Νετανιάχου, η οποία μετριάζεται από το αντίπαλο δέος του ισχυρού και διεθνώς αναγνωρισμένου Ιράν. Αν η ισχύς του Ιράν περιοριστεί μετά από ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ και τους 6 και οι κυρώσεις επανέλθουν τότε το Ισραήλ θα είναι πιο απελευθερωμένο, ενώ κάθε κίνηση αποτροπής του Ιράν θα φαντάζει ως πρόκληση.

Διαβάστε  Ο Τραμπ πάει για δεύτερη θητεία, επαναπροσέλαβε τον ψηφιακό γκουρού

«Όλοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.., ψηφίστε νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, αφού πρώτα ψήφισε ο ίδιος.

Διαφήμιση