Θα αποκτήσουν κυβέρνηση τα Σκόπια, η σταθερότητα απέχει

Θα αποκτήσουν κυβέρνηση τα Σκόπια, η σταθερότητα απέχει

Πολύ κοντά ττην ολοκλήρωση του πρώτου βήματος για τη σταθεροποίηση βρίσκεται η πΓΔΜ καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Ζόραν Ζάεφ.

Διαφήμιση

Μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο, οι Σοσιαλδημοκράτες και κόμματα που αντιπροσωπεύουν τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, όμως ο Ιβάνοφ αρνείτο μέχρι στιγμής να τους δώσει εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ο Ιβάνοφ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ζάεφ στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα του παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Διαβάστε  Μήνυμα και στην Τουρκία η αποκαθήλωση του Μ. Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων

Οι πιέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Γερμανίας προς τον Νίκολα Γκρουέφσκι και το το εθνικιστικό VMRO φαίνεται να αποδίδουν καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήκει στον ίδιο σχηματισμό και αναλαμβάνει πλέον συμβιβαστική πρωτοβουλία, υπό την απειλή του σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βουλή.

Η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και η επαναφορά στην κοινωνική και οικονομική ομαλότητα θα είναι μακρύς και δύσβατος δρόμος καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκρκουέφσκι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού του Δημοσίου έχοντας διορίσει τους περισσότερους υπαλλήλους μετά από 10 και πλέον έτη στην εξουσία.

Διαβάστε  Ζάεφ: "Δεχόμαστε γεωγραφικό προσδιορισμό", επιταχύνεται η διαδικασία

Από την άλλη πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ αναμένεται να ανοίξουν διαδικασία κάθαρσης προσάγοντας τον Γκρουέφσκι στη Δικαιοσύνη για ζητήματα διαφθοράς, εξέλιξη που θα βάλει φωτιά στην πολιτική ζωή της χώρας και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί θρυαλλίδα νέων εθνοτικών συγκρούσεων,

Διαφήμιση