Σκιές στην αποπομπή Κόμει ρίχνουν οι NY Times

Σκιές στην αποπομπή Κόμει ρίχνουν οι NY Times

Πριν προλάβει να κοπάσει η υπόθεση κοινοποίησης ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία από τον Ντόναλντ Τραμπ, εκθέτοντας την πηγή τους, η υπόθεση αποπομπής του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει αναζωπυρώνεται, αποδεικνύοντας ότι η έλλειψη θεσμικότητας και ο τρόπος διοίκησης που εφαρμόζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελούν διαρκή πηγή προβλημάτων.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να σταματήσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον στενό του συνεργάτη που κατηγορείται ότι είχε «κρυφές» σχέσεις με Ρώσους.

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω να βλέπεις ξεκάθαρα πως πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος».

Διαβάστε  Πρόταση Βορείου Κορέας για συνομιλίες με ΗΠΑ

Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να σκεφτεί «να βάλει κάποιους δημοσιογράφους στην φυλακή» σχετικά με τις διαρροές στον Τύπο και την δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν επιλέξει μια πιο παθητική στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου, Τζέισον Σάφετζ, να ανακοινώνει ότι ζητήθηκε από το FBI να παραδώσει στην επιτροπή «όλα τα σημειώματα, τις περιλήψεις και τις καταγραφές που αφορούν ή σχετίζονται με τις επικοινωνίες ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον πρόεδρο».

Ο Λευκός Οίκος επισήμως αρνείται το γεγονός, αναφέροντας πως «το ενημερωτικό σημείωμα δεν είναι αληθές ή ακριβές» σχετικά με την συζήτηση των δύο αντρών αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε μια «συζήτηση» ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον Τραμπ.

«Αν και ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι ο στρατηγός Φλιν είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο που υπηρέτησε και προστάτεψε τη χώρα, ο πρόεδρος των ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή από κάποιον άλλο να τερματίσει οποιαδήποτε έρευνα που σχετίζεται με τον στρατηγό. Ο πρόεδρος έχει τεράστιο σεβασμό για τις υπηρεσίες ασφαλείας και όλες τις έρευνες. Αυτή δεν είναι μια αληθινή ή ακριβής παρουσίαση της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος με τον κ. Κόμεϊ»

αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε  Ο Τραμπ ματώνει και εκδικείται: Ο Λευκός Οίκος αλλάζει γιατί... πεθαίνει

Σύμφωνα με την περιγραφή στο σημείωμα, ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την εκτίμηση του Τραμπ για τον χαρακτήρα του Φλίν λέγοντας «συμφωνώ ότι είναι ένας καλός άνθρωπος» ωστόσο δεν δέχθηκε να βάλει τέλος στην έρευνα.

Με χθεσινά tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει να επαναφέρει τη συζήτηση στις διαρροές, λέγοντας ότι είχε ζητήσει από τον Κόμει και άλλους να βρουν τι; πηγές, στάση που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τα όσα ισχυρίζονται οι NY Times ότι είχε γράψει σε εσωτερικό σημείωμα προς τον διευθυντή του FBI.

Διαβάστε  Κοινό μέτωπο ΕΕ, Κίνας και Καναδά, κατά των κυρώσεων Τραμπ

Διαφήμιση