Η Ιταλία εξοπλίζει τη λιβυκή ακτοφυλακή για να συγκρατεί μετανάστες

Η Ιταλία εξοπλίζει τη λιβυκή ακτοφυλακή για να συγκρατεί μετανάστες

Τέσσερα ανακατασκευασμένα περιπολικά σκάφη δώρισε η Ιταλία στο Λιμενικό Σώμα της Λιβύης προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας για έλεγχο των προσφυγικών=μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης που έχουν υπογράψει ΕΕ-Λιβύη.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα ιταλικά media η Ιταλία θα παραχωρήσει ακόμα 6 περιπολικά του λιμενικού σώματος στη Λιβύη, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιδρούν με τη συμφωνία συγκράτησης μεταναστών στη χώρα της Αφρικής καθώς διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους λόγω του εμφυλίου πολέμου. Επίσης οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Λιβυκή ακτοφυλακή έχει θέσει πολλές φορές σε κίνδυνο μετανάστες λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης.

Διαβάστε  Frontex: 204.719 παράνομοι είσοδοι μεταναστών, πως και από που ήρθαν

Η Ιταλία δέχεται χιλιάδες μετανάστες σε ημερήσια βάση καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει πλέον τον έλεγχο των καρτέλ διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο και ενισχύει τις ροές. Γερμανία και Ιταλία επιδιώκουν να διακόψουν τιές και να ξεκολλήσουν τα προγράμματα επαναπατρισμού ώστε να διαψευστεί η ελπίδα όσων διασώζονται στη Μεσόγειο ότι αποκτούν ταυτόχρονα ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Διαβάστε  Αγωγό φυσικού αερίου ετοιμάζουν Αίγυπτος-Κύπρος

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor οι προσφυγικές ροές από και δια μέσου της Αφρικής αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται στη Συρία και ο λιμός και οι εμφύλιες συρράξεις εκτοπίζουν πληθυσμούς στο Νότιο Σουδάν, το Νίγηρα, τη Σιέρα Λεόνε, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Κονγκό και την Αγκόλα.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Ευρώπη "προσεύχεται" για νέες εκλογές ή Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό

Διαφήμιση