Τσεχία: Γιατί ο πρωθυπουργός ρίχνει την κυβέρνησή του

Τσεχία: Γιατί ο πρωθυπουργός ρίχνει την κυβέρνησή του

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, απέρριψε τη Δευτέρα πρόταση του κυβερνητικού του εταίρου ANO για να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Αντρέι Μπαμπίς με τον αναπληρωτή του, διευρύνοντας την κρίση στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Διαφήμιση

Πρακτικά η απόφαση του Σομπότκα φέρνει τις πρόωρρες εκλογές ένα βήμα πιο κοντά καθώς το συγκυβερνών κόμμα δεν έχει άλλες επιλογές και θα είναι αναγκασμένο να παραιτηθεί ρίξει την κυβέρνηση.

Ο Σάμποτκα ζήτησε απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Μπαμπίς, δισεκατομμυριούχο επιχειρηματίας και ιδρυτής του αντισυστημικού κινήματος ANO, λόγω αρώματος φορολογικού σκανδάλου.

Ωστόσο, η κίνηση του Σομπότκα να αποπέμψει τον Μπαμπίς και να μην αποδεχθεί τον προτεινόμενο αντικαταστάτη του έχει καθαρά μικροπολιτικά κίνητρα, καθώς προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις φήμες και τις σκιές πάνω από τον Μπαμπίς.

Το ANO είναι πρώτο στις Δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης του ο Μπαμπίς πρώτος με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Αποπέμποντάς τον ο Σομπότκα προσπαθεί να πλήξει τη φήμη του και να τον αναγκάσει σε αμυντική πολιτική εκστρατεία, ενώ ο ίδιος θα εμφανιστεί ως τιμητής της καθαρότητας.

Ο Μπαμπίς αρνείται τυχόν αδίκημα, αλλά έχει πει ότι θα δεχτεί την απολύσεά του εάν υπάρξει συμφωνία για την αντικατάστασή του.

Ο Σόμποτκα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιλογή του Μαμπίς, η σημερινή αναπληρωτής υπουργός Αλένα Σχιλέροβα, ήταν πολύ κοντά στον πρώην υπουργό, γεγονός που μπορεί -ενδεχομένως να παρεμποδίσει τους ελέγχους εις βάρος του.

Ο πρωθυπουργός εγείρει ερωτηματικά για ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις από την εταιρία του Μπαμπίς, Agrofert, όσον αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων απαλλαγμένα από τον φόρο.