Συνάντηση υψηλού ρίσκου Τραμπ-Ερντογάν

Συνάντηση υψηλού ρίσκου Τραμπ-Ερντογάν

Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις και αφού κινδύνευσε να ματαιωθεί, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης τη συνάντηση του Ντόνλαντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν για τις 16 Μαΐου και με το θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων να αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Τουρκία.

Διαφήμιση

Μπαράζ συναντήσεων αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη δεν έχει επιτύχει την αναστροφή της απόφασης εξοπλισμού μονάδων της κουρδικής πολιτοφυλακής με βαρέα όπλα, τα οποία σε πρώτη φάση θα παραλάβουν από τις αμερικανικές μονάδες που περιπολούν στην περιοχή.

Διαβάστε  Παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών: Σι, Τραμπ και Πούτιν επενδύουν στην... επίθεση

Για την Τουρκία η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους YPG δεν είναι πρωτοφανές πρόβλημα καθώς αυτή είναι εδραιωμένη, ωστόσο η προσέγγιση στη συνοριογραμμή Τουρκίας-Συρίας ομάδων με βαρύ οπλισμό αποτελεί για την Άγκυρα casus belli, το οποίο η Ουάσιγκτον δαμάζει με κοινές περιπολίες Κούρδων-Αμερικανών.

Παράλληλα τους Κούρδους της περιοχής στηρίζουν και οι Ρώσοι με την παραχώρηση βάσης και εκπαιδευτών-συμβούλων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια να επιβάλλει τη δική ατζέντα στο κουρδικό, αν και έχει ήδη γίνει δεκτή η πρότασή της για τις ζώνες ασφαλείας στη Συρία. Η τουρκική διπλωματία κατά πάγια τακτική έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στοχεύοντας σε μικρότερα ακόμα και παρασκηνιακά οφέλη.

Διαβάστε  UNICEF: Περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το 2017

Σε αυτή τη φάση στο προσκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δυο καυτά θέματα, τη διακοπή εξοπλισμού των Κούρδων και την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορεί ως υπαίτιο του πραξικοπήματος. Η υλοποίηση οποιουδήποτε θεωρείται ανέφικτη, ωστόσο η Τουρκία θα μπορούσε να συμβιβαστεί με πιέσεις απελευθέρωση της visa προς τις ΗΠΑ και πιέσεις προς στην Ευρώπη στην ίδια κατεύθυνση, ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στο Κυπριακό και κυρίως… οικονομική στήριξη και πολιτική κάλυψη ώστε να αποφευχθεί η εκ των έσω αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

Διαβάστε  Άγκυρα: Θύμα προπαγάνδας η Μέρκελ για τη Συρία

Διαφήμιση