Ράλι προσδοκιών για QE και αναβαθμίσεις σε ομόλογα και μετοχές

Ράλι προσδοκιών για QE και αναβαθμίσεις σε ομόλογα και μετοχές

Στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην εξασφάλισης της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ποντάρουν τώρα οι επενδυτές στην Ελλάδα, οδηγώντας υψηλότερο το χρηματιστήριο και χαμηλότερο τις αποδώσεις των ομολόγων.

Διαφήμιση

Οι αγορές φαίνεται ότι προεξοφλούν χαλάρωση των capital controls και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που θα δώσει νέα δυναμική τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι επενδυτές δεν φαίνονται να συμμερίζονται ανησυχίες για αυξημένο ρίσκο λόγω των επιπλοκών που παρουσιάζονται στις συζητήσεις για το χρέος, ενώ δεν βλέπουν και ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας στην πορεία για την ψήφιση των μέτρων.

Διαβάστε  Που κρύβεται το κλειδί για τη νέα κυβερνητική συμμαχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το spreads του 10ετούς ομολόγου έναντι του bund κινείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, διαμορφούμενο στις 522,1 μονάδες βάσης, με το τεχνικό όριο των 500 μονάδων βάσης να συνιστά τον επόμενο εφικτό στόχο.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2,1 μονάδες στο 5,656% και η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,359%.
Πρόκειται για τις χαμηλότερες αποδόσεις των τελευταίων τριών ετών, όταν και η Ελλάδα είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θετική πορεία πραγματοποιείται σε αντίθετη ρότα με τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας, οι οποίες αυξάνονται λόγω της προοπτικής επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,594%, του ιταλικού ομολόγου κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,267% και του γαλλικού ομολόγου κατά 2,1 μονάδες βάσης στο 0,794%.

Διαβάστε  Καίνε τα εθνικά θέματα, παγώνουν οι επενδύσεις

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 1% στις 772 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 83 εκατ. ευρώ

 

Οίκος βαθμολογία προοπτικές ημερομηνία
TE 10 stable Apr 16 2016
IE 21 stable Apr 16 2016
S&P B- stable Jan 22 2016
Moody’s Caa3 stable Sep 25 2015
Fitch CCC n/a Aug 18 2015
Διαβάστε  Μήνυμα Νουί προς τραπεζίτες: Κάψτε κεφάλαια, σβήστε κόκκινα δάνεια

Διαφήμιση