Εγκληματικά δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μεσόγειο έχει αναγνωρίσει η Interpol, ενώ παράλληλα εξέδωσε σχετική προειδοποίηση στις τοπικές αρχές καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται καλπάζουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπων πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 31,6 δισ. δολαρίων, ενώ το εμπόριο ναρκωτικών 32,1 δισ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Interpol ψαράδες, εργοστάσια παραγωγής-τυποποίησης ψαριών, εγκληματικές και τρομοκρατικής οργανώσεις έχουν συγκροτήσει δίκτυα που όχι μόνο εκμεταλλεύονται ανθρώπους τόσο για εργασία όσο και πώληση οργάνων αλλά και μεταφορά, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούν μεθόδους που προκαλούν τρόμο.
Σύμφωνα με την Interpol οι οργανώσεις που διαθέτουν πλήρη και ανεπτυγμένη διάρθρωση, δίκτυα επικοινωνίας και ασφαλιστικές δικλείδες αιχμαλωτίζουν και τις οικογένειες ανθρώπων που επιλέγουν ως δούλους έτσι ώστε να μην έχουν περιθώρια να ξεφύγουν.
Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια εντείνει τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας στις αλυσίδες εφοδιασμού της αλιείας, τόσο στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ασίας όσο και παγκοσμίως.
Τον Μάρτιο δικαστήριο στην Ταϊλάνδη καταδίκασε έξι άτομα σε 14 χρόνια για τη διακίνηση μεταναστών εργαζομένων από τη Μιανμάρ σε αλιευτικά σκάφη.
[graphiq id=”fjgjPJjdPZH” title=”Παγκόσμια κατάταξη 2016 Human Trafficking ” width=”700″ height=”716″ url=”https://sw.graphiq.com/w/fjgjPJjdPZH” frozen=”true”]
Η Interpol εξέδωσε “Μωβ ανακοίνωση” INTERPOL, που απεστάλη και στις 190 χώρες-μέλη, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας που χρησιμοποιείται συχνά για την πρόσληψη και τη μεταφορά ανυποψίαστων εργαζομένων σε πλοία, εργοστάσια μεταποίησης ή περιοχές υδατοκαλλιέργειας, όπου στη συνέχεια τους εκμεταλλεύονται αμισθί, σε άθλιες συνθήκες και τους κρατούν φυλακισμένους.
Η ανακοίνωση περιγράφει ορισμένες δομές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται από εγκληματικά δίκτυα, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν μια σειρά φορέων σε διάφορα επίπεδα, όπως πράκτορες, πρακτορεία πρόσληψης, ταξιδιωτικά γραφεία, πλοιοκτήτες, εταιρείες μεταποίησης ιχθύων και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Σε αυτά τα δίκτυα κυρίαρχο ρόλο τον τελευταίο καιρό έχουν αναλάβει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος καθώς οι πηγές εσόδων τους περιορίζονται ως αποτέλεσμα της απώλειας εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι υποθέσεις προσομοιάζουν τα όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα, καθώς σύμφωνα με έρευνες της Interpol η δομή του δικτύου και το πλαίσιο εκμετάλλευσης των ανθρώπων εμφανίζουν μεγάλες ομοιότητες, παραπέμποντας σε διεθνές κύκλωμα με τοπικές απολήξεις.
[graphiq id=”bbL8MQQWps9″ title=”Είδη Human Trafficking” width=”700″ height=”606″ url=”https://sw.graphiq.com/w/bbL8MQQWps9″ frozen=”true”]
Η διακοίνωση της Interpol περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για την επιβολή του νόμου σχετικά με τη διερεύνηση περιστατικών και περιγράφει προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Οι κοινές ενδείξεις της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας που επισημαίνονται στην προκήρυξη περιλαμβάνουν:
- Απουσία, αλλοιωμένα ή ανακριβή αρχεία καταγραφής πληρώματος.
- Το πλήρωμα δεν έχει στην κατοχή του τα έγγραφα ταυτότητας ή τις συμβάσεις
- Η παρουσία παιδιών εργαζομένων.
- Κακές ή επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
- Το σκάφος δεν επέστρεψε στο λιμένα για υπερβολικό χρονικό διάστημα.
Παρόλο που η ανακοίνωση επικεντρώνεται στη Νοτιοανατολική Ασία και τα Νησιά του Ειρηνικού, είναι πιθανό το modus operandi να χρησιμοποιείται σε άλλα μέρη του κόσμου, επισημαίνεται.
“Είναι ένας συνδυασμός συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, εμπορικών, νομοθετικών και επιβολής, οι οποίες καθιστούν τον αλιευτικό τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο σε εμπορία ανθρώπων και σύγχρονη δουλεία”
δήλωσε ο David Higgins, επικεφαλής του προγράμματος INTERPOL για την περιβαλλοντική ασφάλεια.
“Η παρούσα ανακοίνωση αποσκοπεί όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους δείκτες της εμπορίας ανθρώπων αλλά και στην ενθάρρυνση των χωρών να μας παράσχουν πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις που μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν για να εντοπιστούν πιθανοί δεσμοί με άλλα εγκληματικά δίκτυα και τις δραστηριότητές τους”,
πρόσθεσε ο κ. Higgins , Ο οποίος υπογράμμισε τον πρόσφατο υπουργικό κανονισμό της Ινδονησίας, ο οποίος δημιουργεί ένα μηχανισμό πιστοποίησης για την πρόληψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κλάδο της αλιείας ως παράδειγμα ορθής πρακτικής.
Η δημοσίευση της ανακοίνωσης αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων συνεργατικών προσπαθειών της INTERPOL Project Scale με κυβερνητικές υπηρεσίες, διακυβερνητικούς οργανισμούς και ΜΚΟ στον τομέα.
Η κλίμακα έργου υποστηρίζεται από τη Νορβηγική Υπηρεσία για την Αναπτυξιακή Συνεργασία, την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την Pew Charitable Trusts.