Η Τουρκία ενοχλεί και αμφισβητεί, ζητά προσοχή και… λεφτά

Η Τουρκία ενοχλεί και αμφισβητεί, ζητά προσοχή και… λεφτά

Επιμένει στη στρατηγική εντάσεων στο Αιγαίο η άγκυρα ενώ κλιμακώνει τις προκλήσεις προσπαθώντας να στείλει μηνύματα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ, οι ισορροπίες επαναπροσδιορίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Διαφήμιση

Το κλίμα στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς παρά την εδραίωση ζωνών ασφαλείας, η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν με βαρέα όπλα του Κούρδους πολιτοφύλακες, YPG και οι κοινές περιπολίες Αμερικανών-Κούρδων στα σύνορα με την Τουρκία πλήττουν σχεδιασμούς της Άγκυρας και αποτελούν ντε φάκτο αναγνώρισή ως πολιτικής δύναμης, ομάδων που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Παράλληλα παγωμένες παραμένουν οι εκταμιεύσεις χρημάτων από την Ευρώπη για το προσφυγικό και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η Γερμανία επιμένει να χορηγεί άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και επικρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν για το πογκρόμ.

Διαβάστε  Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει: Στόχος η αποξήρανση του βάλτου

Σε αυτό ασφυκτικό πλαίσιο ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να προκαλέσει τους αδύναμους γείτονες γνωρίζοντας ότι το θέμα θα τεθεί από την Ελλάδα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκαλώντας παρέμβαση. Αυτό ακριβώς επιζητεί η Άγκυρα καθώς μια ευρωπαϊκή παρέμβαση θα σημάνει ότι το μήνυμα παραδόθηκε και ότι ανοίγει διάλογος. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν επιδεικνύει πόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει η Τουρκία αν χάσι το όνειρο της ένταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχή που περιλαμβάνει το Καστελόριζο και το FIR Αθηνών για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Η κίνηση αυτή αποτελεί εξόφθαλμη αμφισβήτηση του status quo, στοχεύοντας να προκαλέσει επίσημες αντιδράσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε  Κοτζιάς προς Τουρκία: Δεν θα υπάρξει ειρηνική αντίδραση σε τέτοιο περιστατικό

Η άσκηση, σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17, καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του ακριτικού νησιού με τρόπο που αυτό, όπως παρατηρούν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, να εγκλωβίζεται στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης

Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο, με άμεση μάλιστα εφαρμογή. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος mignatiou.com , η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Διαβάστε  Δήλωση-απάντηση Καμμένου για τα Ίμια στο NATO

Η άσκηση, σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17, καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του ακριτικού νησιού με τρόπο που αυτό, όπως παρατηρούν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, να εγκλωβίζεται στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης.

Το Πεντάγωνο στην Αθήνα εξέδωσε νέες NAVTEX ακυρώνοντας τις τουρκικές και διευκρινίζοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία έκδοσης σχετικών οδηγιών για το εν λόγω η Τουρκία.

Διαφήμιση