Τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ

Τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσονται οι συζητήσεις Τουρκίας-Κατάρ για τη δημιουργία τουρκικής βάσης στο έδαφος του εμιράτου, όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχους στην Hurriyet Daily News, στις 8 Μαΐου.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με στοιχεία που έλεγξε το Stratfor, πρόκειται για τη δημιουργία Κοινού Κέντρου Τακτικής Διοίκησης υπό την εποπτεία τόσο του Γενικού Επιτελείου του Κατάρ όσο και της Τουρκίας. Ο διοικητής της μονάδας θα είναι στρατηγός του Κατάρ, ο οποίος θα επικουρείται από έναν Τούρκο ταξίαρχο.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς παίρνει τον έλεγχο, αδειάζει Καμμένο για τους δυο στρατιωτικούς

Στη βάση θα αναπτυχθούν 500-600 Τούρκοι στρατιώτες, με την Άγκυρα να ζητά αύξηση της της επιφάνειας της βάσης. Είναι σαφές ότι οι εν εξελίξει συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να πραγματοποιούνται εργασίες στη βάση ή προετοιμασίες για την ανάπτυξη τουρκικών μονάδων.
[graphiq id=»6hDUuXSTUuV» title=»Διαχρονική εξέλιξη προσωπικού τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» width=»700" height=»578" url=»https://sw.graphiq.com/w/6hDUuXSTUuV» frozen=»true»]

Διαβάστε  Ρωσικά αντίποινα κατά της Βρετανίας: Απελάσεις διπλωματών, μπλόκο στο προξενείο

Οι αξιωματούχοι και των δύο χωρών φαίνεται ότι προσπαθούν να προσδιορίσουν το πεδίο δράσης της δύναμης και το εύρος της κάλυψης που θα έχει καθώς και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αναλαμβάνει αποστολές.

Σε αυτή τη φάση Τουρκία και Κατάρ έχουν κοινά περιφερειακά συμφέροντα, ωστόσο το Κατάρ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό λόγω δυτικών πιέσεων την υπόθεση.

Διαβάστε  Κουβέλης: Στο ΥΠΕΞ η υπόθεση των δυο στρατιωτικών

Διαφήμιση