Συρία: Καταρρέουν πριν εφαρμοστούν οι ζώνες ασφαλείας, επελαύνει ο Άσαντ

Συρία: Καταρρέουν πριν εφαρμοστούν οι ζώνες ασφαλείας, επελαύνει ο Άσαντ

Την επέλασή του συνεχίζει ο συριακός στρατός παρά τη συμφωνία για την εφαρμογή των ζωνών αποκλιμάκωσης στη χώρα από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, σύμφωνα με καταγγρελίες του συριακού παρατηρητηρίου. Από το σχετικό Μνημόνιο απέχει η αντιπολίτευση καταγγέλοντας τη Ρωσία για αδυναμία χαλιναγώγησης του Άσαντ.

Διαφήμιση

Ο συριακός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο του χωριού al-Zalakiyat βόρεια της Χάμα, την Κυριακή, μετά από σκληρές μάχες.

Ωστόσο, η βια στην περιοχή βόρεια της Χάμα, ξέσπασε πριν από ένα μήνα όταν η συριακή αντιπολίτευση ξεκίνησε την επίθεσή της εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων/ Η επέλαση αυτή ανακόπηκε γρήγορα και στη συνέχεια η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο επιχειρήσεων.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ζητάει επικοινωνία με Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μάνμπιζ

Στόχος της εκεχειρίας στο πλαίσιο της εφαρμογής των ζωνών ασφαλείας η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής, είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ το Μνημόνιο θα έχει 6μηνη διάρκεια, η οποία μπορεί να ανανεωθεί με πρωτοβουλία των εγγυητριών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε ότι υποστήριξε την πρόταση, αλλά πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει το Ισπαμικό Κράτος καις τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έννοια που όπως τη χρησιμοποιεί ο Άσαντ έχει ουσιαστικές διαφορές από το περιεχόμενο που της δίνει ο ΟΗΕ και το οποίο ισχύει βάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάστε  Διήμερη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία για Συρία και Ακούγιου

Οι ομάδες αντιπολίτευσης απέρριψαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι ειδικές ζώνες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ότι οποιοσδήποτε ρόλος για το Ιράν είναι απαράδεκτος και ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να επιβάλλει στον Άσαντ την τήρηση προηγούμενων συμφωνιών.

Η μη στήριξη της αντιπολίτευσης, συνεπάγεται υπαναχώρηση των ΗΠΑ και της διεθνούς συμμαχίας, ενώ σιωπηρός παραμένει ο ΟΗΕ.

Διαβάστε  Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Βόρεια Κορέα και Μέση Ανατολή

Διαφήμιση