Νέο πολιτικό μανιφέστο δημοσίευσε χθες η Χαμάς, για πρώτη φορά μετά την ιδρυτική της διακήρυξη το 1988, στο οποίο αν και αναθεωρεί ή απαλείφει αρκετά “ενοχλητικά” σημεία, στην διατηρεί τις σκληρές γραμμές. Με τον τρόπο αυτό η Χαμάς επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι είναι δεκτική σε αλλαγές και μπορεί να αποτελέσει βασικό και αξιόπιστο συνομιλητή της Δύσης για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Στη νέα πολιτική διακήρυξη το κίνημα πρόσθεσε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988, η Χαμάς εκτιμά ότι «η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, (…) είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πολιτική διακήρυξη της Χαμάς
Παράλληλα δεν γίνεται αναφορά στη μητρική οργάνωση της Χαμάς, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Αίγυπτο, κίνηση η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα ότι η Χαμάς κινείται προς τις ΗΠΑ δια μέσου του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή και καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στο νέο πολιτικό μανιφέστο της Χαμάς λειαίνονται οι θρησκευτικές αιχμές, από την προηγούμενη, με τη διατύπωση ότι η “Η Χαμάς δεν εχθρεύεται τους Εβραίους αλλά τους Σιωνιστές Κατέχουν εδάφη δια της βίας”.
Το νέο κείμενο δεν αντικαθιστά, σύμφωνα με τη Χαμάς, την ιδρυτική διακήρυξη του 1988, ωστόσο αποτελεί τη δήλωση προθέσεων για μια ενδιάμεση λύση μέχρι την τελική απελευθέρωση. Στην πραγματικότητα η Χαμάς επιχειρεί να τροποποιήσει τη δική της βάση διαλόγου ώστε να καταστεί συνομιλητής της Δύσης προσεγγίζοντας τις θέσεις της PLO.
Άμεση ήταν η απάντηση του Ισραήλ, δια μέσου του εκπροσώπου Τύπου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι η “Η Χαμάς προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο”.