Επαναπροσέγγιση Πούτιν-Τράμπ μέσω τηλεφώνου… σήμερα

Επαναπροσέγγιση Πούτιν-Τράμπ μέσω τηλεφώνου… σήμερα

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα το απόγευμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά αρκετά επεισόδια επιδείνωσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Διαφήμιση

Η ανακοίνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας έρχεται λίγο μετά τη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, κίνηση που τα γερμανικά media την είδαν επαναπροσέγγιση Μόσχας-Βερολίνου.

Αντιστοίχως ερμηνεύεται και η προγραματισθείσα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών, η οποία θα είναι η δεύτερη σε διάστημα ενός, μήνα, ουσιαστικά όμως η προηγούμενη είχε ως βασικό ζήτημα τη έκφραση συμπάθειας μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.

Μέχρι στιγμής η ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας εκτείνονται από τη Συρία και την Ουκρανία μέχρι το hacking των αμερικανικών εκλογών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν δραστικά μετά την επίθεση με χημικά έναντι αμάχων στη Συρία, για την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατηγορούν το καθεστώς Άσαντ. Ακολούθησε ο βομβαρδισμός από τις ΗΠΑ αεροπορικής βάσης του Άσαντ και νέα επιδείνωση των σχέσεων. Τέλος το νέο μεταψυχροπολεμικό χαμηλό στις διμερείς σχέσεις πιστοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με την επίσκεψη του Αμερκανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη Μόσχα και τη συνάντησή του, τόσο με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στο εν τω μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία φαίνεται ότι έχουν βρει modus operandi στη Συρία στηρίζοντας του Κούρδους αντάρτες YPG και περιορίζοντας την τουρκική επεκτατικότητα στην περιοχή.

Σε αυτή τη φάση τα ανοιχτά μέτωπα έχουν διευρυνθεί καθώς αντιθέσεις υπάρχουν στο ζήτημα των Σκοπίων, την ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO, τη συγκέντρωση Νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την την εγκατάσταση του THAAD στη Νότιο Κορέα.