Τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζεται πλέον και επισήμως, από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, η επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης με βόμβα η η οποία εξερράγη μέσα σε βαγόνι μεταξύ δυο σταθμών, ενώ ακόμη μια αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε και αφοπλίστηκε από πυροτεχνουργούς.
Ο απολογισμός βαρύς, με τουλάχιστον 11 νεκρούς, μέχρι στιγμής και 45 ακόμη τραυματίες και με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών από τη βρετανική MI 5 που μίλησαν στο RT να δείχνουν παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους με βάση τον τρόπο δράσης και το είδος της βόμβας. Ωστόσο άλλοι ειδικοί που μιούν σε ρωσικά media θεωρούν ότι είναι κατά πιθανότητα πράξη Τσετσένων ή άλλων ριζοσπαστικών και ενδεχομένων ισλαμικών ομάδων αλλά όχι του IS. Μόνος αλλά όχι στο μοτίβο του “μοναχικού λύκου” φαίνεται ότι έδρασε ο βομβιστής του μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, σύμφωνα με τα πρώιμα συμπεράσματα των αρχών. Από το υλικό που συνέλεξαν από τις κάμερες ασφαλείας ο δράστης φαίνεται να ταυτοποιείται ως 22χρονος Ρώσος πολίτης από το Κιργιστάν.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ταυτοποιείται ο δράστης, ψάχνουν την οργάνωση
Ο σταθμός Σέναγια Πλόσαντ είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους της πόλης, όπου κάνουν στάση τρεις γραμμές του μετρό. Βρίσκεται κάτω από το μεγάλο εμπορικό κέντρο «Σενάγια» και τα γραφεία της Gazprombank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον»
[graphiq id=”4yXMzLSYUwB” title=”Ο χάρτης της έκρηξης στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης” width=”700″ height=”475″ url=”https://w.graphiq.com/w/4yXMzLSYUwB” ]
Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όπως επιβεβαιώνουν πλέον τα τοπικά μέσα, η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα άτομα οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο σε συρμό του μετρό, ο οποίος εξερράγη ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς Σενάγια Πλόσαντ (Πλατεία Σενάγια) και Τεκνολογκίτσεσκι Ινστιτούτ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο).
[graphiq id=”lJyGW67uc73″ title=”Νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία” width=”700″ height=”601″ url=”https://w.graphiq.com/w/lJyGW67uc73″ ]
Νωρίτερα ωστόσο είχε γίνει λόγος από τα τοπικά ΜΜΕ για δύο εκρήξεις, ενώ η Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι υπήρχε ένας ακόμη εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε στον σταθμό Βαστάνια Πλόσαντ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό με σφαιρίδια (προκειμένου να γίνουν πιο θανάσιμος) που ήταν τοποθετημένος μέσα σε βαγόνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αγία Πετρούπολη βρισκόταν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίθεσης καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του. Ο Ρώσος πρόεδρος Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα κάνεις ό,τι μπορεί για να τους στηρίξει.
[graphiq id=”hC3vTdFcLzv” title=”Πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Ρωσία από το 2000″ width=”700″ height=”505″ url=”https://w.graphiq.com/w/hC3vTdFcLzv” ]
Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram,αναφέρεται ότι “λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας” και πως η “διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο”.
Παράλληλα οι αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού που είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχύθηκαν και τα μέτρα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Βνούκοβο.
[graphiq id=”kHGoFSvpPYF” title=”Παγκόσμια τρομοκρατία σε μη αεροπορικές μεταφορές” width=”700″ height=”563″ url=”https://w.graphiq.com/w/kHGoFSvpPYF” ]
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει επίθεση στο μετρό καθώς και το 2010 γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά πυροδότησε το γιλέκο της σκοτώνοντας 38 άτομα στο μετρό της Μόσχας. Όπως θα δείτε από τα στατιστικά το μοσχοβίτικο μετρό είναι το πλέον πολυσύχναστο, με το αντίστοιχο της Αγίας Πετρούπολης να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά σε επίπεδο διακίνησης επιβατών. Ωστόσο η έκρηξη σημειώθηκε ώρα αιχμής, καθώς η ώρα που επιστρέφουν οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους, που σημαίνει ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί για να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε επίπεδο απώλειας ανθρωπίνων ζωών.
[graphiq id=”b5vEeuM5Q33″ title=”Μέση ημερήσια κίνηση στα ρώσικα μετρό” width=”700″ height=”490″ url=”https://w.graphiq.com/w/b5vEeuM5Q33″ ]