Με δυο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος ΗΠΑ-Κίνας στη Φλόριντα όπου συναντήθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Ξι Ζιανπίνγκ. Αν και από τον Λευκό Οίκο έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βασικά ζητήματα της ατζέντας να μην κυριαρχήσουν στα media ώστε να μην προβοκάρουν τους συνομιλητές τους που προτιμούν τα παρασκήνια.
Σε δηλώσεις όμως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, έδωσε μια πιο σαφή αίσθηση των συζητήσεων και των αντιλήψεων, διατηρώντας όμως θολό το τοπίο όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις και των δυο πλευρών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Τίλερσον δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες “συμφώνησαν επί του επείγοντος της πυρηνικής απειλής της Βορείου Κορέας” αλλά και στην “ειρηνική”-διπλωματική επίλυσή του. Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο Τίλερσον αν και διπλωματική αποκαλύπτει τη σημαντική είδηση ότι η Κίνα αναγνώρισε ότι η Βόρειος Κορέα αποτελεί πυρηνική απειλή. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο να συνέβη καθώς θα αποτελούσε υπαναχώρηση της Κίνας από θέσεις δεκαετιών και αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης καθώς και εγκατάλειψη χώρας-συμμάχου στην περιοχή.
[graphiq id=”kVDKdUkwF8h” title=”Μια γρήγορη ματιά των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας” width=”700″ height=”789″ url=”https://w.graphiq.com/w/kVDKdUkwF8h” ]
Αυτό που φαίνεται όμως να έχει συμβεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τίλερσον, είναι η αποδοχή εκ μέρους του Ντόναλντ Τράμπ ότι το ενδεχόμενο προληπτικού πλήγματος βγαίνει από το τραπέζι, ενώ δίδεται προτεραιότητα σε διπλωματικά μέσα, πράγμα που συνεπάγεται ενεργοποίηση του Πεκίνου σε ρόλο ρυθμιστή της κατάστασης, γεγονός που συνεπάγεται περιορισμό της αμερικανικής παρεμβατικότητας και προκλητικότητας στην περιοχή. Η δήλωση “ειρηνικά” θα μπορούσε να αποτελεί και μήνυμα παγώματος του προγράμματος εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Νότιο Κορέα, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι που θα επέτρεπε την εξαγωγή με ασφάλεια αυτού του συμπεράσματος.
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την πρώτη τους συνάντηση θετική και εποικοδομητική. Στη διάρκεια των διήμερων διαβουλεύσεων αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη της σινοαμερικανικής συνεργασίας, αλλά και για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Ο Ξι από την πλευρά του, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ δίνει έμφαση στη σημασία που έχει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Παράλληλα τόνισε ότι στη διάρκεια των συζητήσεων, οι δύο ηγέτες, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, να ενισχύσουν την προσωπική τους εμπιστοσύνη, να συμφωνήσουν σε αρκετά θέματα, αλλά και να οικοδομήσουν μία καλή σχέση συνεργασίας.
[graphiq id=”46kVWZiIafX” title=”Κίνα: Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι” width=”700″ height=”688″ url=”https://w.graphiq.com/w/46kVWZiIafX” ]
Οι δύο πλευρές, πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις τους, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα, τα συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους, προωθώντας ταυτόχρονα την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος.
«Νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στις σχέσεις μας με την Κίνα», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ, αμέσως μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών είναι επίσης σημαντική.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του να επισκεφτεί επίσημα την Κίνα, μέσα στο 2017 χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες.
Όσον αφορά το εμπόριο οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησαν οι κκ Τίλερσον, Ρος και Μνούσιν, ήταν επίσης διπλωματικές αλλά και πιο μονομερείς, καθώς περιγράφησαν οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την κινεζική εμπορική και οικονομική πολιτική αλλά όχι η απάντηση του Κινέζου ομολόγου του, Ξι.
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταφορά του διαλόγου για την επίθεση των ΗΠΑ σε βάση του Άσαντ, όπου -σύμφωνα με τους Αμερικανούς υπουργούς- ο Κινέζος πρόεδρος Ξι εξέφρασε την κατανόησή του για την επίθεση, λέγοντας ότι αυτά είναι μέτρα που πρέπει κανείς να λαμβάνει όταν ο άλλος σκοτώνει παιδιά, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με το χτύπημα αλλά και τη λογική πίσω από αυτό.
[graphiq id=”FpX4VfOj8F” title=”Οι αντιδράσεις των ηγετών στην απόφαση Τραμπ για επίθεση στη Συρία” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/FpX4VfOj8F” ]
Η μεταφορά της συναίνεσης του Κινέζου προέδρου στο επιθετικό πλήγμα των ΗΠΑ στον Άσαντ μαζί με την αποδοχή του για την ευθύνη του Άσαντ όσον αφορά τον βομβαρδισμό με χημικά, αν ισχύει θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου αλλά Πεκίνου-Άσαντ, με δεδομένο ότι η Κίνα παρέχει τεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά στον Άσαντ στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσία.
Τέλος ενδιαφέρον προκαλεί η έλλειψη αναφοράς στα θέματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας όπου η Κίνα εντείνει την παρουσία της και την προκλητικότητά της, ενώ οι ΗΠΑ υποφέρουν από την απώλεια των Φιλιππίνων, ενός ρκ των παλαιότερων συμμάχων τους στην περιοχή.
[graphiq id=”lgVQjjxdrQp” title=”Διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα” width=”700″ height=”483″ url=”https://w.graphiq.com/w/lgVQjjxdrQp” ]