Δυο σημαντικές διαπιστώσεις σε μια ομιλία έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ οριοθετώντας το πλαίσιο των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, ενώ ο διευθυντής δημοσιονομικών του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, μίλησε ξεκάθαρα για αναδιάρθρωση χρέους επίσημου τομέα (OSI). Το μπαράζ των δηλώσεων αυτών ακολούθησε τη δημοσιοποίηση του Fiscal Monitor του ΔΝΤ, το οποίο περιλαμβάνει προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και όπου το ΔΝΤ αρνείται να συμβιβαστεί με τα πλεονάσματα του 3,5%, ενώ περικόπτει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.
Αν και οι δηλώσεις αυτές δεν ακούγονται για πρώτη φορά και στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί και υπό τη μορφή ανακοινώσεων, το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας και στο “τελευταίο μίλι” των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική και πολιτική αξία. Η διατύπωση περί ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) με ρεαλιστικές προβλέψεις μεταφράζεται ως πρόσκληση στην ΕΚΤ, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό που -αν έχει προαναγγείλει- δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα το δικό της DSA.
Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ έριξε την πρώτη σφαίρα
Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ που άφηναν ανοιχτό ενδεχόμενο “διαζυγίου” με το ΔΝΤ, τότε διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συζητήσεων που και οι δυο πλευρές ξεκινούν από ακραίες θέσεις.
Διαβάστε επίσης: Ο Ρέγκλιγν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “διαζυγίου” με ΔΝΤ
Το ΔΝΤ προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας OSI και ο ESM απαντά ότι μπορεί και χωρίς το Ταμείο. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε -για ακόμη μια φορά-, μιλώντας σε εκδήλωση ότι
“Δεν είναι εφικτά πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό”
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως
«δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα».
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο.
«Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων»
Με τον τρόπο αυτό η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιχειρεί να εστιάσει την προσοχή όλων στις αποφάσεις των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η διατύπωση περί “λογικών προβλέψεων” καρφώνει στην ουσία τον ESM ο οποίος φέρεται να έχει πιέσει την ελληνική κυβέρνηση σε ένα σετ υπεραισιόδοξων προβλέψεων προκειμένου να αποφευχθεί σκληρό κούρεμα του χρέους.
Διαβάστε επίσης: Πεδίο μάχης για το χρέος: Τα όπλα, οι θέσεις και το σαμποτάζ
Τη σκυτάλη στο συγκεκριμένο ζήτημα πήρε όμως ο αρμόδιος διευθυντής δημοσιονομικών του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση χρέους από τον επίσημο τομέα (OSI)
είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πλεόνασμα του 3,5% για πολλά έτη, αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%.
[infogram id=”imf__fiscal_monitor_greece” prefix=”Xmp” format=”interactive” title=”Imf Fiscal Monitor Greece”]