Ανεβαίνουν οι τόνοι και και η ένταση στην κορεατική χερσόνησο καθώς οι δυνάμεις της Βορείου Κορέας διεξάγουν ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, με πραγματικά πυρά, σε απάντηση στις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας. Ταυτόχρονα ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί σύσσωμη τη Γερουσία στον Λευκό Οίκο για ενημέρωση, σχετικά με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Συνήθως μια τέτοια κλιμάκωση της έντασης οδηγεί σε πάγωμα και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση είναι η διάρκεια της επιχείρησης “εκφοβισμού” που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, καθώς εγκυμονείται πάντα ο κίνδυνος απρόβλεπτου θερμού επεισοδίου.
Διαβάστε επίσης: Βόρειος Κορέα: Μπλόφα η κρίση
Αν και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson δεν έχει πάρει θέση κοντά στην κορεατική χερσόνησο και πλέει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, εν τούτοις η ένταση έχει κλιμακώνεται καθώς οι ΗΠΑ έστειλαν στη Νότιο Κορέα το υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων USS Michigan, στο πλαίσιο επίδειξης δύναμης η οποία όμως προβοκάρει τον Κιμ.
Διαβάστε επίσης: Βόρειος Κορέα: Οι δυο φωνές των ΗΠΑ και τα μηνύματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το USS Michigan συμμετείχε σε αντίστοιχο σενάριο κατά την κρίση ΗΠΑ-Κίνας το 2010 όταν αναδύθηκε στα νερά της Βορείου Κορέας, ενώ άλλα δυο αμερικανικά υποβρύχια, το Ohio και το Florida αναδύθηκαν ταυτόχρονα στη θάλασσα των Φιλιππίνων και στον Βρετανικό Ινδικό Ωκεανό.
Συνεπώς, η παρουσία των ΗΠΑ αν και έντονη υπολείπεται στρατηγικά της αντίστοιχης του 2010 και ως εκ τούτου κρίνεται ως κίνηση επιβεβαίωσης κυριαρχίας και όχι ως προετοιμασία πλήγματος, αν και πολιτικά το θερμόμετρο ανεβαίνει εξαιτίας της πρόσκλησης της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο.
Διαβάστε επίσης: Ο Κιμ απειλεί να βυθίσει το Carl Vinson
Παράλληλα η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Carl Vinson, η οποία περιλαμβάνει και φρεγάτες κατευθυνόμενων βλημάτων διεξάγει ασκήσεις με τις δυνάμεις της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε απάντηση σε αυτές τις κινήσεις η δυνάμεις της Βορείου Κορέας έχουν αναπτύξει βαρύ πυροβολικό στις Νότιες Ακτές της χώρας διεξάγοντας παράλληλα ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Υπ αυτό το πρίσμα αν και η κινητικότητα και η κλιμάκωση της στρατιωτικής και πολιτικής ετοιμότητας συνιστούν αύξηση της έντασης, στην πραγματικότητα η κατάσταση παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρίσκονταν και μια εβδομάδα νωρίτερα.
Για την ώρα την κατάσταση ελέγχει και διαχειρίζεται η Κίνα, η οποία έχει απευθύνει συστάσεις για αυτοσυγκράτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βόρειο Κορέα, ενώ έχει μετακινήσει 150,000 στρατιώτες στα σύνορά της. Παράλληλα το Πεκίνο αντιδρώντας στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρειο Κορέα, μια κίνηση η οποία πλήττει καίρια την οικονομία του Κιμ γιονγκ Ουν.
[graphiq id=”5yYtyN0NYEJ” title=”Βόρειος Κορέα: Σημεία ενδεχόμενου προληπτικού πλήγματος από τις ΗΠΑ” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/5yYtyN0NYEJ” ]
Η πολιτική των όπλων
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη φανερώσει τις προθέσεις του, προχωρώντας αρχικά στο πυραυλικό χτύπημα εναντίον αεροδρομίου της κυβέρνησης στη Συρία, με αφορμή τον βομβαρδισμό με χημικά στην Ιντλίμπ και με την εκτόξευση της «μητέρας των βομβών» στο Αφγανιστάν, με αφορμή τον θάνατο ενός Αμερικανού πεζοναύτη.
Ο αμερικανικός στόλος πλησιάζει στην κορεατική χερσόνησο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, η αμερικανική ηγεσία είχε δηλώσει απερίφραστα πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα τελείωσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει δυναμική παρέμβαση.
Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή επιδεικνύοντας ετοιμότητας και στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την Πιονγιάνγκ όσο και στην Ουάσιγκτον. Οι κινήσεις όμως αυτές σε αυτή τη φάση ενισχύουν το χαρτί του Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να πείσουν ότι έχουν πλέον επί τάπητος το σενάριο προληπτικού πλήγματος στη Βόρειο Κορέα.
[graphiq id=”an3QMtSsYCx” title=”Πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”1028″ url=”https://w.graphiq.com/w/an3QMtSsYCx” ]
Οι δυνάμεις Ρωσίας και Κίνας στις συνοριακές γραμμές έχουν αμυντικό προσανατολισμό και στόχο να «αποκρούσουν» ενδεχόμενο μαζικό κύμα προσφύγων προς τις περιοχές τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να επικρατήσει η ψυχραιμία και να μην παρασυρθεί ο κόσμος σε έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της απειλεί ευθέως με πυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως διαθέτει όπλα που μπορούν να εξαλείψουν τον αμερικανικό στόλο και ακολούθως, να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι ενημερώσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι συχνές στον Λευκό Οίκο. Πρώτη φορά όμως, εδώ και πολλά χρόνια, καλείται σύσσωμη η Γερουσία, ενώ την ενημέρωση θα κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες επαφές, πριν αποκαλύψουν τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ.