Κίνηση στην κατεύθυνση της προσέγγισης με το ΔΝΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει η Κομισιόν στο πλαίσιο των δικών της εαρινών εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όποω όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Ανίκα Μπράιντχαρντ, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε μέχρι το Eurogroup της Μάλτας. Σε αυτό το πλαίσιο πιέσεις για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και ολοκλήρωση της SLA και να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος, αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον.
Την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Κομισιόν ξεκαθάρισε η Ανίκα Μπράιντχαρντ επισημαίνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε όμως ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν θα δημοσιευθούν μετά την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να κάνει το βήμα της αναθεώρησης των εκτιμήσεων αλλά εφόσον υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ανίκα Μπράιντχάρντ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η επιτροπή δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για πλεόνασμα 3,5%, αφήνοντας όμως ασαφή τον χρονικό ορίζοντα.
Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο
δήλωσε η Ανικα Μπράιντχαρτ, ενώ τόνισε ότι οι νέες εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθούν «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».
Ωστόσο, επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.