Δεύτερο επεισόδιο που -σίγουρα- δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο προκάλεσε με τη συμπεριφορά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς μετά την επίθεση στους Νότιους για τον τρόπο ζωής τους ο πρόεδρος του Eurogroup προβοκάρει το Ευρωκουνοβούλιο, απαξιώνοντας να παραβρεθεί στη συζήτηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος.
Με δεδομένο ότι η θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του άτυπου οργάνου του Eurogroup θα είναι βραχεία καθώς δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας και πως στα παρασκήνια παίζεται ένα ιδιαίτερα σκληρό πόκερ για τον ορισμό του επόμενου προέδρου, τα “ατοπήματα” Ντάισελμπλουμ έχουν σίγουρα κάποιο στόχο και αυτός εντάσσεται στην ευρ΄τυερη πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αν και είναι δύσκολο να συνδυαστούν συμπεριφορές με πολιτικές επιδιώξεις σε αυτή τη φάση, χαρτιά θα συνεχίσουν να ανοίγονται κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις του Eurogroup, τα οποία θα βοηθήσουν στον σχηματισμό πιο ξεκάθαρης εικόνας.
Αποσπασματικά η απουσία Ντάισελμπλουμ από τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την Ελλάδα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δείνει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλει να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπαιτιότητα των καθυστερήσεων και φοβάται ενδεχόμενες παγίδες από Ευρωβουλευτές όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ακόμα και από τον πρόεδρο Ταγιάνι.
Ωστόσο γνωρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβουλίο επιχειρεί να αναβαθμιστεί και να ενισχύσει το ρόλο του η απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να το απαξιώσει ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τις οποίες δεν θα ήθελε να γευτεί εκτός εάς υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Την απόφαση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ να μην συμμετάσχει στη συζήτηση της Τρίτης στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την πορεία του ελληνικού προγράμματος, επικρίνουν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων.
«Παρότι νομικά (ο Ντέισελμπλουμ) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο κ. Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του Ε.Κ., εκτιμώντας πως πρόκειται για «ένα απλό ζήτημα ευγένειας».
Ο κ. Ταγιάνι επεσήμανε ακόμη ότι θα στείλει «μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε την παραίτηση του κ. Ντέισελμπλουμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει
«το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup».
Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο κ. Ντέισελμπλουμ
«εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντέισελμπλουμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντέισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης
«έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».