Να κεφαλαιοποιήσει την πύρρειο νίκη που πέτυχε στο Δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία από κοινοβουλευτική σε προεδρική Δημοκρατία, επιχείρησε με τις πρώτες δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε μάλιστα με δεύτερο Δημοψήφισμα που θα αφορά την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Η κίνηση αυτή αμέσως μετά το πρώτο Δημοψήφισμα έχει στόχο να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των οπαδών του, να στείλει μήνυμα στην αντιπολίτευση και τους αντιφρονούντες, επιχειρώντας να βρει νέα και ισχυρότερα ερείσματα στην τουρκική κοινωνία κατά την προσφιλή του πρακτική.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν κέρδισε το ματωμένο Δημοψήφισμα
Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη επιχείρησε να στείλει μήνυμα συσπείρωσης στη σκληρή βάση, επαναφέροντας το ζήτημα νέου Δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η θανατική ποινή δεν περάσει από το Κοινοβούλιο.
Παράλληλα μίλησε για «νέα εποχή» στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία “θα επιταχύνει σε όλους τους τομείς”. Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, υποστήριξε ότι οι ψήφοι υπέρ του «ναι» ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια, ενώ του «όχι» ήταν λιγότερες κατά 1,3 εκατoμμύρια.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι διάφορες συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μετά το 2019, όταν και διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία.
«Από το 2015 είχα την υποστήριξη του λαού, σήμερα αυτό ψηφίστηκε» έσπευσε να προσθέσει.
«Η σημερινή απόφαση είναι πολύ σοβαρή» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, και συμπλήρωσε ότι «το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής».
«Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το “ναι”» επανέλαβε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους προσήλθαν στις κάλπες, εξαίροντας παράλληλα, την ενότητα του τουρκικού λαού.
Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και προς το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας».
Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, προανήγγειλε την έναρξη της σχετικής συζήτησης με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι».
«Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής, τότε εγώ θα την εγκρίνω» εξήγησε σχετικά. «Εάν δεν το κάνει, τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα» κατέληξε.