Νέο σχέδιο για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συζητούν οι G7 σήμερα, μετά από πρόταση και σχέδιο που κατέθεσαν από κοινού ΗΠΑ και Βρετανία, κίνηση που επιβεβαιώνει τη στροφή του Ντόναλντ Τράμπ σε όλα τα επίπεδα. Την ανακοίνωση του G7 αναμένεται να έχει σήμερα στη Βαλίτσα του ο Ρεξ Τίλερσον που θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργέι Λαβρόφ.
Αυτό όμως που προβληματίζει είναι η απόσταση που τηρούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία από μια τέτοια κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει στην εύθραυστη ανάπτυξη της ΕΕ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόλις χθες στην έκθεσή της για το 2016 και τις προοπτικές το 2017 η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιούσαν για συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του πολιτικού ρίσκου, υποστηρίζοντας όμως η ανάπτυξη θα εδραιωθεί.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα βάζοντας τη Ρωσία στο κάδρο των επιθέσεων με χημικά από τον Άσαντ, εμπλέκοντας τη Μόσχα ως συνεργάτη του συριακού καθεστώτος ακόμα και ως συνένοχο. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο που επικαλείται το AP, τα ρωσικά στρατεύματα έστειλαν drone πάνω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι χτυπημένοι από την επίθεση με χημικά και εν συνεχεία έδωσαν στοιχεία και συντεταγμένες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στις συριακές δυναμεις, με στόχο να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία αν και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επιτακτικής ανάγκης να διακόψει ο Πούτιν στις σχέσεις με τον Άσαντ και να απομονωθεί ο Σύρος δικτάτορας ώστε να μην συμμετάσχει στην επόμενη ημέρα, εν τούτοις δεν φαίνονται πρόθυμες να συναινέσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θέση υπέρ του άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας και κατά του Πούτιν-Άσαντ πήραν με κοινή δήλωση και οι 7 χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στη σύνοδο της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια πολιτικής αναβάθμισης του γκρουπ. Αντιθέτως κατά των κυρώσεων έχει τεθεί ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ και τη Γερμανία.
Διαβάστε επίσης: Οι 7 του Ευρω-Νότου στηρίζουν Τραμπ, σε ποιόν στέλνουν μήνυμα
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθήσει το κοινό σχέδιο ΗΠΑ-Βρετανίας έχει ήδη ξεκινήσει τις… “εκπτώσεις” προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΕ, που προϋποθέτει όμως συμφωνία της Γερμανίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ανοίξει διαδικασία περιορισμού των μέτρων και καλύτερης στόχευσής τους, ενώ φαίνεται ότι συναινεί στην επιβολή τους μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ΟΗΕ για τα αίτια.
Με τον τρόπο αυτό αρκετοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση, καθώς δίδεται αρκετός χρόνος στη διπλωματία, οι κυρώσεις χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης και όχι ως αυτοσκοπός και παράλληλα δεν δίνεται η εντύπωση ρεβαντσισμού αλλά προσπάθειας αποκατάστασης της διεθνούς τάξης μέσω συλλογικών κινήσεων.