Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η Αλβανία καθώς η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση να παραιτηθεί εκμεταλλευόμενη κάθε αφορμή και αναγκάζοντας το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας σε εθνικιστική στροφή. Με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει δίκαιες εκλογές, το κλίμα στη χώρα είναι εκρηκτικό, ενώ την ίδια στιγμή αστάθεια επικρατεί και στην πΓΔΜ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εθνικιστικών ξεσπασμάτων του αλβανικού στοιχείου.
Ήδη φόβους για τις εξελίξις στη γειτονική χώρα έχει εκφράσει η Σερβία καθώς τόσο ο Αλβανός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών επιχειρώντας να πιέσουν την ΕΕ για χρηματοδότηση σήκωσαν εθνικιστικές κορόνες μιλώντας να ενοποίηση με το Κόσοβο, ευθυγραμμιζόμενοι με τον εθνικιστή ηγέτη της περιοχής και προκαλώντας σπίθες στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.
Η αντιπολίτευση όμως επιμένοντας κατεβάζει τον κόσμο στους δρόμους αποκλείοντας σήμερα το μεσημέρι στις 11-12 όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.
Ο Εντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ’ εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από τη σκηνή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, που συνεχίζεται επί 65 ημέρες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε “μαζί με κάθε Αλβανό” να ενωθούν σήμερα στην κίνηση κλιμάκωσης των ενεργειών της αντιπολίτευσης “για ελεύθερες εκλογές στη χώρα”, όπως η αντιπολίτευση επιμένει.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι θα προσφύγει στο εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές.
Η σκληρή αυτή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γίνεται μια μέρα πριν αφιχθεί στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί “κοινή γλώσσα” στο θέμα των επικείμενων εκλογών.
Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όμως η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην πάρει μέρος, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα.
Έτσι, η αντιπολίτευση απαιτεί παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών. Από τη δική του πλευρά, ο Πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και με τη νυν κυβέρνηση.