Μερικές ώρες μετά την αποστολή των τεχνικών κειμένων από τους θεσμούς ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την επόμενη φάση του κυβερνητικού σχεδίου ξεκινώντας την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας με συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Η διαδικασία ψήφισης των μέτρων αναμένεται να αποδειχθεί έντονη και με πολιτικές αναταράξεις καθώς για τα κόμμα της αντιπολίτευσης είναι η ευκαιρία να διαμορφώσουν ισχυρό προφίλ και να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφύγει σε εκλογές καθώς δεν έχει στα χέρια της υπογεγραμμένη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Αν και η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και ο στόχος είναι να έχει κλείσει έως τις 22 Μαΐου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, η υπόθεση χρέος όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, του Πολ Τόμσεν αλλά και τις -ομολογουμένως- προσεκτικές διατυπώσεις του Αλέξη Τσίπρα, παραπέμπεται σε δεύτερη φάση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το Eurogroup καλείται να εγκρίνει τεχνική συμφωνία (SLA) και να ανοίξει τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Διαβάστε επίσης: Τόμσεν: Συμφωνία για debt swap και ολοκλήρωση αξιολόγησης
Πολιτικά ωστόσο η συγκυρία αυτή είναι απόλυτα εκμεταλλεύσιμη από την αντιπολίτευση καθώς η συμφωνία που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία είναι ελλιπής, σημείο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί ολόκληρη η στρατηγική αποδόμησης του κυβερνητικού έργου.
Διαβάστε επίσης: Βόμβα Ρέγκλινγκ: Πιθανό debt swap-παγίδα ESM-ΔΝΤ
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα δήλωσε ότι
Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε αν δεν τηρηθεί η συμφωνία
επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμη 20 μήνες πριν κληθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα, υπονοώντας ότι αντίστοιχος χρόνος υπάρχει και για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ενώ λίγο νωρίτερα δήλωνε ότι θα υπάρχει συμφωνία για το χρέος εντός 20 ημερών.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι:
«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος»
σηματοδοτώντας υπαναχώρηση από το “συμφωνία όλα ή καμία συμφωνία”, αλλά και από την κόκκινη γραμμή του ΔΝΤ για ταυτόχρονη υλοποίηση και των δυο σκελών του προγράμματος.
Το σκηνικό αυτό που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, ενώ αφήνει να διαφανούν και εσωτερικές κυβερνητικές ρήξεις, οι οποίες αν και φημολογούνταν δεν είχαν πιστοποιηθεί μέχρι τώρα.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το end game του Σόιμπλε και ο στόχος για την Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του Κοινοβουλίου δήλωνε, επικαλούμενος τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία για όλα, είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Η πιστοποίηση της ρήξης Μαξίμου-υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο, ενισχύοντας σενάρια περί ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνει και οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις στηρίχθηκε στην αναμονή για την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πλεόνασμα τα οποία υποστήριξε ότι αποτέλεσαν καίριο διαπραγματευτικό χαρτί.
Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Σημείωσε ότι «η φορολογία είναι ίδια και ελάχιστα περισσότερη με αυτήν που ήταν πριν».
«Κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα»
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διαμορφώσει το πλαίσιο της συμφωνίας εστιάζοντας στις επιτυχίες ανεβάζοντας τα εργασιακά και το πλεόνασμα, ενώ παραδέχθηκε απώλειες σε συντάξεις. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των αποκρατικοποιήσεων -αν και διαφώνησε ιδεολογικά- επισημαίνοντας επιτεύχθηκε βελτίωση όρων όσον αφορά τη διασφάλιση επενδύσεων και το τελικό τίμημα.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εξιτήριο της χώρας από τα μνημόνια», αναφερόμενος στα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 που αναγκάζεται να πάρει η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία. Όπως είπε, ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως μετά να βγει η χώρα στις αγορές.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ μέτρα», ανέφερε ότι «ήταν ο λόγος που για πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να πάρει κάτι θετικό, τα αντίμετρα που είναι ισόποσα με τα μέτρα καθώς και τις αποφάσεις για τις εργασιακές σχέσεις».
«Έπεσα σε τοίχο»