Παγώνει, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία επαναπροσέγγισης Ρωσίας-Τουρκίας με αφορμή τις εξελίξεις στο Συριακό και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο γκρουπ χωρών που ζητούν την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων και τη σφαγή αμάχων. Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή της Συρίας και της Μέσης Ανατολής που προκύπτει ως αποτέλεσμα της στροφής 180 μοιρών στη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ και τη διακοπή της διαδικασίας επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έλαβαν έγγραφη προειδοποίηση από την Ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι πτήσεις τσάρτερ που πραγματοποιούν με προορισμό την Τουρκία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην διοίκηση αεροπορικής εταιρείας.
Αν και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η αναστολή και βρίσκεται στο επίπεδο της προειδοποίησης η έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στη Άγκυρα από τη Μόσχα δείχνει το επίπεδο της δυσαρέσκειας και την αδυναμία να καμφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα όμως αποτελεί και ένδειξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ, χαρτί στο οποίο επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είχαν επιδεινωθεί αρχικά με την απόφαση της Ρωσίας να εκπαιδεύσει στρατιώτες της κουρδικής πολιτοφυλακής και να τους παραχωρήσει βάση στη Βόρεια Συρία, στο πλαίσιο κοινής δράσης με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Εν συνεχεία επιδεινώθηκαν με τη σύνταξη της Άγκυρας με τους δυτικούς στην εκστρατεία για αποχώρηση του Άσαντ, ενώ χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι καθεστώς Άσαντ έχει ακόμα τη δυνατότητα επιθέσεων με χημικά όπλα.
Η Μόσχα, που σήμερα υποδέχεται τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, έχει συσφίξει τις σχέσεις με το Ιράν, μόνο σύμμαχο αυτή τη στιγμή στην περιοχή, ενώ έχει απομακρυνθεί με την Τουρκία, είναι σε μεγάλη απόσταση με το Ισραήλ και οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία παραμένουν σ οικονομικό και όχι σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τη συζήτηση που άνοιξαν οι ΗΠΑ για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός συριακού εδάφους και για το χώρο που τους δίνεται στη μάχη κατά των Κούρδων.
Αν και κεντρικός στόχος όλων φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και η σταθεροποίηση της Συρίας, η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας είναι αυτή που ορίζει δράσεις και αντιδράσεις στο γεωπολιτικό σκάκι.
Η κίνηση του Κρεμλίνου
Οι τουριστικοί πράκτορες, αξιολογούν την επιστολή της ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ως προειδοποίηση και όχι ως απαγόρευση, όπως διευκρινίζει η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ) η οποία, σύμφωνα με το Interfax επισημαίνει ότι “οι τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με την Τουρκία, λένε ότι τα ΜΜΕ αναφέρονται σε ένα κείμενο εργασίας , το οποίο δεν δημοσιεύθηκε πουθενά, και δεν συνιστά ούτε εντολή ούτε οδηγό για δράση”.
Ωστόσο σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Tass “σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής (που έστειλε η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία-σ.σ.) η ενδεχόμενη αναστολή των πτήσεων τσάρτερ με προορισμό την Τουρκία, συνδέεται με την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είχαν διακοπεί οι πτήσεις τσάρτερ.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τότε είχαν σχέση με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Συρίας