Ο Τραμπ αφήνει αχαλίνωτη τη Wall Street

Ο Τραμπ αφήνει αχαλίνωτη τη Wall Street

Στην υπογραφή δύο υπομνημάτων που στοχεύουν το νόμο Dodd-Frank, προχώρησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, καθώς όπως έχει ισχυριστεί οι κανονισμοί που προτάθηκαν στο νομοσχέδιο «έχουν κάνει σε πολλές περιπτώσεις το αντίθετο ό, τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουν» και «ενθαρρύνουν την επικίνδυνη συμπεριφορά».

Διαφήμιση

Με αυτό τον τρόπο, ο Ντόναλτ Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειες του που ξεκίνησαν με τον Φεβρουάριο, για τον περιορισμό του νόμου Dodd-Frank, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2010 μετά την οικονομική κρίση, με την ελπίδα να περιορίσει την «κακή» συμπεριφορά της Wall Street.

Διαβάστε  Οι χώρες με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων

Οι εκτελεστικές αποφάσεις οδηγούν τον υπουργό Οικονομικών, Steve Mnuchin στην ανασκόπηση δύο τμημάτων του νομοσχεδίου. Το ένα αφορά την Αρμόδια Λειτουργία Εκκαθάρισης (OLA) και το άλλο σχετίζεται με το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC). Η διαταγή του Φεβρουαρίου ζητούσε την αναθεώρηση του FSOC (τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τον Ιούνιο) και η νέα οδηγία ζητά από τον Mnuchin να διεξάγει λεπτομερείς έρευνες για τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά του Dodd-Frank κατά τις επόμενες 180 ημέρες.

Διαβάστε  Τζον Μπόλτον: Ο πολεμοχαρής νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ

[graphiq id=»aUF88zKoOj3" title=»Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act» width=»700" height=»642" url=»https://w.graphiq.com/w/aUF88zKoOj3" ]

Καθώς οι αναθεωρήσεις αυτές δεν είναι σαφείς ως προς τα αποτελέσματα τους, οι οδηγίες έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, τοποθετώντας OLA όσο FSOC σε διαδικασία επανεξέτασης, με τη αναβίωση τους όμως σε κατάσταση ανάγκης να βρίσκεται στην ευχέρεια του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Κίτρινη κάρτα στον Τράμπ από Φίσερ της Fed

Τραμπ και Mnuchin έχουν επανειλημμένα ταχθεί στην πλευρά της αποδόμησης του Dodd-Frank, υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός είναι υπερβολικά πολύπλοκος και παρεμποδίζει τις τράπεζες να δανείζουν και να δανείζονται. Από την πλευρά των τραπεζών, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες καθώς όπως λένε αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις που στοχεύουν τους «πολύ μεγάλους για να αποτύχουν» επηρεάζουν την ικανότητά τους να αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε  Ο Τραμπ πάει για δεύτερη θητεία, επαναπροσέλαβε τον ψηφιακό γκουρού

Διαβάστε επίσης: Οι 100 μέρες του Τραμπ: Τι υποσχέθηκε και τι έκανε

Διαφήμιση