Η Κομισιόν λύνει το χαλινάρι του «υπερβολικού ελλείμματος»

Η Κομισιόν λύνει το χαλινάρι του «υπερβολικού ελλείμματος»

Επιβεβλημένη μετά το πλεόνασμα αλλά και με υψηλή πολιτική και οικονομική σημειολογία είναι η απόφαση της Κομισιόν να εισηγηθεί τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που είχε ανοίξει κατά της Ελλάδας από το 2010.

Διαφήμιση

Πρόκειται για ένας σαφές πολιτικό μήνυμα πριν από το Eurogroup και ενώ οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη.

Διαβάστε  Παρέμβαση Κομισιόν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Όπως αναφέρεται, σε δημοσιεύματα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προτίθεται να κάνει σχετική πρόταση την Τετάρτη 17 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να συναντήσει αντιστάσεις από το Βερολίνο μέσω του Βάλντις Ντομπρόβσκις, του ισχυρού αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος ωστόσο δήλωσε νωρίτερα ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου και η δόση να εκταμιευθεί τον Ιούνιο.

Διαβάστε  Το πολιτικό σύστημα στο μίξερ: Ανασχηματισμός, Novartis και... Τουρκία βγάζουν Σκοπιανό

Στο έντυπο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe σημειώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:

  • το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)·
  • το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο της ΔΥΕ, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους. Στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

Διαβάστε  Το Eurogroup δίνει δυο εβδομάδες προθεσμία στο... ΣτΕ για να πληρώσει τη δόση

Διαφήμιση