Υπόθεση των 8 Τούρκων: Νέος κύκλος απορρίψεων

Υπόθεση των 8 Τούρκων: Νέος κύκλος απορρίψεων

Σήμερα συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το νέο αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, αν και δεν υπάρχουν οι νομικές και ουσιαστικές βάσεις για την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης. Ωστόσο η υπόθεση θα συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Εφετών όσο και στον Άρειο Πάγο, εκ νέου, λόγω του δεύτερου αιτήματος έκδοσης που κατέθεσαν οι τουρκικές αρχές.

Διαφήμιση

Όμως η συζήτηση του αιτήματος έρχεται δυο ημέρες πριν λήξει η τρίμηνη προσωρινή κράτηση που τους επιβλήθηκε λίγες μέρες μετά την απόφαση μη έκδοσης από τον Άρειο Πάγο, με αστυνομική διάταξη. Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα χορήγησης ασύλου.

Διαβάστε  Τουρκία: Video για τους 8 Τούρκους, καθυστέρηση για τους 2 Έλληνες

Πάντως οι Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban σήμερα το μεσημέρι θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ενώ για τους υπόλοιπους δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία όπου θα συζητηθεί το σχετικό αίτημα της Τουρκίας.

Το νέο τουρκικό αίτημα προσπαθεί απλά να «εμπλουτίσει», με ανούσια νομικά επιχειρήματα, τις κατηγορίες κατά των 8 (με πρόσθετα αδικήματα για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, παρεμπόδιση της εθνοσυνέλευσης κ.λπ.), μολονότι ο Άρειος Πάγος ξεκαθάρισε ομόφωνα ότι δεν ενδιαφέρει η βασιμότητα ή μη των κατηγοριών εναντίον τους, που δεν επιτρέπεται να την ελέγξει, αλλά μονάχα το ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκδοση, όταν απειλούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε  Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν, κλείνει το παράθυρο

Την ομόφωνη αυτή αρεοπαγιτική νομολογία καλείται τώρα να εφαρμόσει το Εφετείο (που στα τέλη του περασμένου χρόνου είχε γνωμοδοτήσει να εκδοθούν οι τρεις από τους οκτώ, πριν ανατραπούν οι αποφάσεις του από τον ΑΠ), έχοντας ως επιπλέον «όπλο» το γεγονός ότι στο μεταξύ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Νορβηγία, Ολλανδία, Ιταλία κ.ά.) απέκρουσαν αντίστοιχα αιτήματα ή χορήγησαν άσυλο σε διαφυγόντες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15-6-16.

Ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι οι 8 δεν μπορούν να εκδοθούν καθώς στην Τουρκία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης, λόγω του πογκρόμ στη Δικαιοσύνη ενώ διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους λόγω της πρόθεσης επαναφοράς της θανατικής ποινής και ιδιαίτερα για τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται.

Διαβάστε  Το εφετείο ανέστειλε τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

[graphiq id=»2fnhhsrscER» title=»Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς» width=»700" height=»638" url=»https://w.graphiq.com/w/2fnhhsrscER» ]

Διαφήμιση