Γερμανία: Πρόστιμα 50 εκατ. σε facebook και social media για fake news

Γερμανία: Πρόστιμα 50 εκατ. σε facebook και social media για fake news

Πρόστιμο ύψους €50 εκατομμυρίων αντιμετωπίζει το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα στη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προεκλογικά για τη δραστική αντιμετώπιση των fake και hate news, προσπαθώντας να προστατεύσει τις εκλογές της από φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Το υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε την Τετάρτη νομοσχέδιο, στο οποίο προστέθηκαν δύο ακόμα κατηγορίες από το αρχικό σχέδιο που περιλαμβάνουν τον άμεσο εντοπισμό και απομάκρυνση περιεχομένου παιδικής πορνογραφία και υποκίνησης τρομοκρατίας.

Διαβάστε  Η Volkswagen καρατόμησε τον CEO, μυρίζει σκάνδαλο με τις αποδοχές

Διαβάστε επίσης: Το Facebook έτοιμο να κόψει τα fake news στη Γερμανία

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης άρα και της ψήφου από ξένες δυνάμεις στις επερχόμενες εκλογές του 2017.

Διαβάστε επίσης: Trolls και fake news τσακίζουν τη Μέρκελ

Όπως ανέφερε σε email ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas

«Οι πάροχοι των κοινωνικών δικτύων είναι υπεύθυνοι όταν οι πλατφόρμες τους χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους»

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άγκελα Μέρκελ, προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας την πίεση στα κοινωνικά δίκτυα καθώς το Facebook μόνο μετρά περίπου 29 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία.

Διαβάστε  Τεράστια cyber επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, Πούτιν δείχνουν οι αρχές

Εάν το νομοσχέδιο περάσει από το κοινοβούλιο το Facebook θα αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα μέτρα από το σύνολο των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται. Σε ηλεκτρονική δήλωση το μέσο ανέφερε πως ήδη εργάζεται σκληρά για την εξάλειψη παράνομου περιεχομένου εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του ότι το μέτρο μεταφέρει την κρίση για το χαρακτηρισμό ενός περιεχομένου ως παράνομου στις ιδιωτικές εταιρείες αντί των δικαστηρίων της χώρας

Διαβάστε  Επίθεση στο Facebook: Κύμα φυγής χρηστών, προ των πυλών νέες ρυθμίσεις

Διαφήμιση