Νότια Αφρική: Αγορές και διαδηλώσεις πιέζουν τον Ζούμα

Νότια Αφρική: Αγορές και διαδηλώσεις πιέζουν τον Ζούμα

Βαθαίνει αντί να ομαλοποιείται η πολιτική κρίση στη Νότιο Αφρική παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα κατάφερε να λάβει τη στήριξη του δεύτερου ισχυρότερου οργάνου του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, μετά τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό που προκάλεσε αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και οδήγησε σε υποβιβασμό της οικονομίας στα «σκουπίδια» από την S&P και τη Moody’s.

Διαφήμιση

Διαδηλωτές υποκινούμενοι από την αντιπολίτευση έχουν βγει στους δρόμους σε πολλές πόλεις καθώς και στην πρωτεύουσα το Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ υποστηρικτές του Ζούμα πραγματοποιούν αντιδιαδηλώσεις, οδηγώντας σε κλιμάκωση της έντασης και βία στους δρόμους.

Διαβάστε  Νότια Αφρική: Αποφασίστηκε η καρατόμηση του προέδρου

Δεν είναι όμως που ο Τζέικομπ Ζούμα βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, ενώ πολιτικά έχει οδηγήσει το κόμμα του στη χειρότερη ήττα της ιστορίας του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής έχει εμπλακεί κατ επανάληψη σε σκάνδαλα διαφθοράς από τα οποία όμως έχε βγει αλώβητος.

Αυτή τη φορά εκτός από το σχίμα στην κοινωνία ο Ζούμα έχει προκαλέσει και τις αγορές με τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αντιδρώντας στην απομάκρυνση του πεπειραμένοι και ορθολογιστή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Ζούμα λόγω της άρνησής του για νέο γύρο παροχών και την αντίδρασή του στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.

Διαβάστε  Νιγηρία: Αγνούνται 111 μαθήτριες μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ, φόβοι για μαζική απαγωγή

Αν και για την ώρα το κύμα οργής που πυροδοτεί η αντιπολίτευση είναι ελεγχόμενο και δρα συσπειρωτικά για τους οπαδούς του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, η κατάσταση μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί δεδομένου ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκιά τους για τους χειρισμούς Ζούμα.

Διαφήμιση