ΟΟΣΑ: Επιτχύνεται, αλλά λόγω πετρελαίου ο πληθωρισμός

ΟΟΣΑ: Επιτχύνεται, αλλά λόγω πετρελαίου ο πληθωρισμός

Θετικές είναι οι ενδείξεις από τον πληθωρισμό στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς οι δείκτες δείχνουν αναθέρμανση και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 5ετίας.

Διαφήμιση

Οι ενδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια και η Ευρώπη εισέρχεται σε φάση σταδιακής απεμπλοκής από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Γερμανία πιέζει στην κατεύθυνση της αύξησης του κόστους του χρήματος.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων αποδίδεται στην ανάκαμψη των τιμών στα καύσιμα, με την τιμή να καταγράφει άνοδο 11,1% σε ετήσια βάση, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και ενώ οι συζητείται η παράταση της συμφωνίας και για δεύτερο μισό του έτους, με στόχο να αντισταθμίσει αυξήσεις παραγωγής από τις ΗΠΑ και να μειώσει τα σωρευμένα αποθέματα, διατηρώντας παράλληλα την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, μειώνεται η ανεργία, αναιμική η ανάπτυξη

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι η ισχυρότερη άνοδος του πληθωρισμού καταγράφεται στις ΗΠΑ όπου η Fed έχει ανοίξει ήδη τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και που η ανάπτυξη δείχνει να έχει εδραιωθεί.
Ωστόσο ανησυχία προκαλεί και η σημαντική άνοδος του δείκτη τιμών στα τρόφιμα, ένδειξη ότι σε άλλα σημεία του πλανήτη μπορεί να παρατηρούνται ελλείψεις στο επισιτιστικό ισοζύγιο.

Διαβάστε  Τουρκία: Σε χαμηλό 6μήνου ο πληθωρισμός
Inflation Rate Latest Reference
Japan
Germany
France
Euro Area
United States
China
Διαβάστε  Ευρωζώνη: Ανησυχεί η ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων

Διαφήμιση