Το σκληρό χαρτί του βέτο στην κοινή διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην 60η επέτειο έχει αποφασίσει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να πιέσει για έμπρακτη αλληλεγγύη και “λογική” συμφωνία, σε μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές αν η Γερμανία επιλέξει να κινηθεί στη σκληρή γραμμή. Σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο αν η Αθήνα έχει εξασφαλίσει συμμάχους σε αυτό το εγχείρημα στη Ρώμη, όπου θα διεξαχθεί η επετειακή Σύνοδος Κορυφής σε 48 ώρες, όπως επίσης ουδείς γνωρίζει το όριο στο οποίο μπορεί να φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την ώρα η Αθήνα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους και το θέμα του veto διέρρευσε αλλά δεν σχολιάζεται επισήμως, κινήσεις που σκιαγραφούν μια παρασκηνιακή στρατηγική και όχι μια προσπάθεια διαχείρισης πολιτικού κόστους σε υψηλούς τόνους. Παρ’ όλα αυτά το ρίσκο να μετατραπεί η Σύνοδος Κορυφής σε αρένα επίδειξης δύναμης είναι ορατό και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες και τις στηρίξεις που έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο ανοίγουν μερικά -αλλά όχι όλα- ακόμα χαρτιά και κάνουν νέες υποχωρήσεις θέλοντας να επιδείξουν καλή θέληση και πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση-μήνυμα Παυλόπουλου για αξιολόγηση
Τα στελέχη της ελληνικής αποστολής είχαν κατά τις προηγούμενες 24 ώρες μπαράζ παρασκηνιακών επαφών και διαβουλεύσεων, ενώ μετά το πολιτικό ατόπημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ διαθέτουν έναν ακόμη μοχλό πίεσης ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συντονισμό, στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των ανοιχτών θεμάτων η συζήτηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καταστεί σχεδόν αμιγώς πολιτική, ενώ τα περιθώρια τεχνικών συμβιβασμών έχουν περιοριστεί ασφυκτικά.
Διαβάστε επίσης: 36 ώρες παρασκήνιο για τα «κλειδιά»
Με δεδομένη την άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προβεί σε υποχωρήσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα περιορίζονται στις υποχωρήσεις που θα κάνουν Αθήνα και Ουάσιγκτον. Αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσει να αναπροσαρμόσει σε διμερείς επαφές με την Άγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, διαμορφώνοντας ένα πολιτικά διαχειρίσιμο πακέτο.
Για το λόγο αυτό η Αθήνα αν και έχει βάλλει διαρκώς κατά του ΔΝΤ στην πραγματικότητα ζητά μεγαλύτερη ελαστικότητα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να θέλει να εμπλακεί σε μια ευθεία κόντρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης: Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα: Τι κρύβει
Σε αυτό το πλαίσιο και με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και σήμερα θα έχει μπαράζ επαφών-συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Αν και πηγές ανέφεραν ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία και οι ανησυχητικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, επί τάπητος είναι και η διαχείριση της αξιολόγησης καθώς απαιτούνται λεπτοί και παρασκηνιακοί χειρισμοί για την προετοιμασία του εδάφους στο πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας.
Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η διαρροή ότι στην ατζέντα της συνάντησης Γκάμπριελ-Κοτζιά περιλαμβάνεται η «επαναπροσδιορισμού του οράματος για την ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα»
Veto στα… εργασιακά
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής, υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία επιπλέον παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα της Ε.Ε.
Η Αθήνα φαίνεται να επιμένει στη στάση της αυτή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και αυτήν τη στιγμή η Διακήρυξη της Ρώμης παραμένει σε μορφή προσχεδίου. Οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή διατύπωση του κειμένου και κατά πόσον η Αθήνα θα διατηρήσει τη στάση της, ότι δεν θα την υπογράψει αν δεν μπει η συγκεκριμένη παράγραφος –η οποία δεν αναμένεται να προστεθεί– θα ληφθούν σήμερα, καθώς δεν θα μπορούσαν να μεταβούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη Ρώμη την Παρασκευή χωρίς να υπάρχει ένα τελικό κείμενο.
Το πρόγραμμα στη Ρώμη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το της Πέμπτης για την ιταλική πρωτεύουσα, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, με τίτλο «Μία Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό».
Το απόγευμα της Παρασκευής θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται το Σάββατο.