Αν και το σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων και διατραπεζικών συνδέσεων SWIFT αποτελεί εδραίωμενο και διεθνώς αναγνωρισμένο μοναδικό standard, η Ρωσία επιχειρεί να προηγηθεί στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος διαμορφώνοντας το δικό της. Αν και το σύστημα έχει ακόμα πολλά προβλήματα και υψηλό -σχετικά- κόστος, στόχος είναι η δημιουργία ενός fail safe συστήματος που θα μπορεί να υπερβαίνει κυρώσεις και να συνδέεται απευθείας με άλλα τραπεζικά συστήματα.
Επίσης με τον τρόπο αυτό η Ρωσία και το Κρεμλίνο θα έχουν πρόσβαση στα κλειδιά ασφαλείας-κρυπτογράφησης του νέου συστήματος το οποίο θα μπορεί να στέλνει και να δέχεται εμβάσματα χωρίς να είναι ανιχνεύσιμο από τα δυτικά συστήματα πληροφοριών.
Το 2014 και το 2015, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, σχετικά με την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, ορισμένοι πολιτικοί είχαν προτείνει την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT.
Εκτοτε ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπτυξης του εναλλακτικού δικτύου με στόχο την υπέρβαση τέτοιων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η Μόσχα με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει σκάνδαλα όπως αυτά του ξεπλύματος χρήματος της Deutsche Bank και άλλα, καθώς η μεταφορά κεφαλαίων δεν είναι ορατή στις αρχές της Δύσης.
Την ολοκλήρωση του συστήματος, το οποίο θεωρητικά βρισκόταν σε τελική φάση από το Νοέμβριο του 2015, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας πως το 90% των τραπεζών της χώρας μπορούν πλέον να δεχθούν κάρτες «Μιρ», μια εγχώρια έκδοση των Visa και MasterCard.
Σύμφωνα με τον τύπο, τον Ιανουάριο του 2016, 330 ρωσικές τράπεζες είχαν ήδη συνδεθεί στο εναλλακτικό σύστημα το οποίο όμως έχει ακόμα σημαντικά μειονεκτήματα. Η λειτουργία του διακόπτεται από τις 21:00 έως τις 05:00 (ώρα Μόσχας) και έχει σχετικά υψηλό κόστος (5 σεντς ανά έμβασμα).
Σε αυτή τη φάση οι μόνες χώρες που δεν είναι δεσμευμένες αλλά είναι συνδεδεμένες με το SWIFT είναι το Ιράν, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα και η Κούβα, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρώσεων της Δύσης.
Στο εν τω μεταξύ όμως η άνοδος του Bitcoin και των Cryptocurrencies έχουν αποδειχθεί πιο αξιόπιστες λύσεις για την κίνηση κεφαλαίων σε καθεστώς περιορισμών καθώς και μαύρου χρήματος, με μόνο πρόβλημα τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν, οι οποίες όμως μπορούν να αντισταθμιστούν σχετικά εύκολα. Επίσης λείπει το ικανό βάθος αλλά αυτό βελτιώνεται σε καθημερινή βάση.
Διαβάστε επίσης: Το Blockchain “αντίδοτο” σε σύνορα και περιορισμούς για το εμπόριο
Στην κούρσα των εναλλακτικών συστημάτων διαχειρισης και ασφάλειας συναλλαγών αυτό που κερδίζει έδαφος έναντι όλων και προσφέρεται διεθνώς από αξιόπιστους παρόχους με τοπική διαχείριση από τον χρήση είναι το Blockchain.