Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα από προχθές, λόγω χιονοθύελλας, συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ προηγήθηκε το ραντεβού Σόιμπλε-Μνουσίν στο Βερολίνο.
Η συνάντηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι η πρώτη επαφή των σε μια περίοδο με πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, την Κίνα και το παγκόσμιο εμπόριο.
Ενδεικτική του κλίματος που αναμένεται να επικρατήσει ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Στήβεν Μνούσιν, οι οποίοι φάνηκε ότι στη συνάντησή τους προσδιόρισαν τις… διαφωνίες τους στα εμπορικά και φορολογικά και άφησαν τα πάντα ανοιχτά, χωρίς ακόμα και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου. Αν και ο Αμερικανός υ πουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θέλουν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, δεν είπε δεν θα υπάρξει.
Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά και διπλωματικές πηγές αναμένουν πολύ προσεκτικές διατυπώσεις από την Άγκελα Μέρκελ η οποία δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, γνωρίζοντας ότι η πολιτική θα οικοδομηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο. Υπ αυτό το πρίσμα η Γερμανίδα καγκελάριο θέλει να ψηλαφίσει τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, να μετρήσει τις γνώσεις και την αποφαστικότητά του και να προσδιορίσει τα ζητήματα γοήτρου τα οποία ο Τραμπ θα επιδιώκει να προωθήσει πάση θυσία.
[graphiq id=”eITjQfcRSrb” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας” width=”700″ height=”685″ url=”https://w.graphiq.com/w/eITjQfcRSrb”]
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προέβλεψε μία «εγκάρδια και πολύ θετική συνάντηση». Η καγκελάριος πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με «ανοικτό πνεύμα», τόνισε από την πλευρά του γερμανός αξιωματούχος. «Είναι πάντα καλύτερα να συνομιλεί κανείς, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο».
Ομως οι οξείες δηλώσεις, κάποτε αντιφατικές, κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί παρά να βαρύνουν σε αυτό το πρώτο τετ α τετ.
Ο Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ευρώπη, επαινώντας το «καταπληκτικό» Brexit ή προβλέποντας ότι και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επετέθη επίσης και μετωπικά στη Γερμανία, καταγγέλλοντας τον κυρίαρχο ρόλο της και χαρακτηρίζοντας την πολιτική υποδοχής των προσφύγων «καταστροφική».
[graphiq id=”2mnMHBQ1AOx” title=”Χώρες που παράγουν εμπορικό πλεόνασμα για τη Γερμανία” width=”700″ height=”614″ url=”https://w.graphiq.com/w/2mnMHBQ1AOx”]
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα μίγμα αμφιβολίας και ανησυχίας», δηλώνει ο Τζέφρι Ράτκε, του Center for Strategic and International Studies (CSIS) επισημαίνοντας πόσο η κυβέρνηση Τραμπ ήταν μη δημοφιλής στους κόλπους της γερμανικής ηγεσίας και τονίζοντας τις ανησυχίες που συνδέονται «με τις σχέσεις του προέδρου και ορισμένων μελών του στενού του κύκλου προς εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη».
[graphiq id=”bYyx8ZzlAK9″ title=”ΗΠΑ: Εμπόριο με τη Γερμανία” width=”700″ height=”534″ url=”https://w.graphiq.com/w/bYyx8ZzlAK9″]
Για την Αγγελα Μέρκελ, που διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία και θα απευθυνθεί επίσης στους συμπατριώτες της, η επίσκεψη αυτή θα είναι μία άσκηση ισορροπίας: επιβεβαίωση της ισχύος των διατλαντικών δεσμών, οικονομικών και στρατιωτικών, με παράλλη διατήρηση των αποστάσεων από την ομάδα Τραμπ.
Είναι πολύ πιθανό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα φροντίσει να μην επαναληφθεί η σκηνή που χαρακτήρισε την επίσκεψη της βρετανίδας πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο: η Τερέζα Μέι τείνοντας το χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ βαδίζοντας στον προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου.
Επί της ουσίας, η Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο τη στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση , υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» , παραμένει προσκολλημένη σε μία ρητορική προστατευτισμού.
[graphiq id=”licWlvIJ8h” title=”ΗΠΑ: Διεθνές Εμπόριο, ελλείμματα και πλεονάσματα” width=”700″ height=”660″ url=”https://w.graphiq.com/w/licWlvIJ8h”]
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να επιμείνει στο θέμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο, που δαπανά 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, συμφωνεί σε μία σταδιακή αύξηση μέχρι το 2% των αμυντικών δαπανών, αλλά η πολιτική συζήτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος παραμένει πολύ έντονη στη Γερμανία.
[graphiq id=”35CZDB9f0Pj” title=”NATO: Αμυντικές δαπάνες χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”904″ url=”https://w.graphiq.com/w/35CZDB9f0Pj”]