Υπέρ της αποδοχής της αίτησης του Μαυροβουνίου για ένταξη στο NATO ψήφισε η γερουσία των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια ακόμη εστία έντασης με τη Μόσχα εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Το θέμα του Μαυροβουνίου αναμένεται να τεθεί, ανεπίσημα, στη σύνοδο των πρέσβεων NATO-Ρωσίας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν με μια σειρά από κινήσεις στρατιωτικού, διπλωματικού και πολιτικού επιπέδου να χαλιναγωγήσουν τη διάθεση του Βλάντιμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο η πολιτική αυτή φαίνεται να βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι προωθούν ένα new deal με τη Ρωσία.
[graphiq id=”jCXuiL9960B” title=”Μαυροβούνιο: Το προφίλ” width=”700″ height=”628″ url=”https://w.graphiq.com/w/jCXuiL9960B” ]
Η απόφαση αυτή της Γερουσίας, αν και αναμενόμενη, δείχνει ότι μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υλοποιείται ανεξαρτήτως κυβερνητικών προθέσεων δημιουργώντας νέα δεδομένα στο τραπέζι. Ωστόσο τη διαδικασία επιτάχυνε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τιλερσν, ζητώντας την προώθηση με τη διαδικασία του κατ επείγοντος, αυτήν την εβδομάδα.
Στην πολυαναμενόμενη ψηφοφορία, 97 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου ως μέλους και μόνο δύο τάχθηκαν κατά. Η επικύρωση της συμμετοχής της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας στη Βορειοανατολική Συμμαχία απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων, στην 100μελή Γερουσία.
Διαβάστε επίσης: Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορεί τη Ρωσία για σχεδιασμό πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο
Το επόμενο βήμα ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει επίσημα το έγγραφο κύρωσης για τη χώρα σύντομα.
Παρά τις προεκλογικές κατηγορίες του ότι τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δεν αναλαμβάνουν τα έξοδα που τους αναλογούν στη Συμμαχία και τους φιλικούς τόνους του προς τη Ρωσία, ως πρόεδρος ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ, μετά από πιέσεις των συμμάχων και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων από πολλά μέλη αλλά και την ανάπτυξη φραξιών στα πλαίσια της συμμαχίας.
Διαβάστε επίσης: Ετοιμο να εκραγεί το Μαυροβούνιο μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού
«Με σχεδόν ομόφωνη ψήφο, η Γερουσία έστειλε σαφές μήνυμα ότι στέκεται δίπλα στο Μαυροβούνιο και απέναντι στον εκφοβισμό του Κρεμλίνου» είπε η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, δημοκρατικό μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.
Διαβάστε επίσης: Η ασφάλεια είναι επικίνδυνη, στην Ανατολική Ευρώπη
Για να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο θα πρέπει να εγκρίνουν την αίτησή του και τα 28 μέλη της Συμμαχίας, με την Ουάσινγκτον να είναι μεταξύ των τελευταίων που την επικύρωσαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή καθώς ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε μετά από την απόπειρα δολοφονίας του, ενώ η δράση εθνικιστικών-φιλορωσικών ομάδων έχει ενταθεί και πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για επεισόδια και αποσταθεροποίηση της χώρας καθώς αυτή προσπαθεί να ενταχθεί κάτω από τον μανδύα της ΕΕ και του NATO.
[graphiq id=”gxkBw6iW1Br” title=”NATO: Προφίλ, μέλη, αμυντικές δαπάνες” width=”700″ height=”900″ url=”https://w.graphiq.com/w/gxkBw6iW1Br” ]