Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά αφενός την προληπτική νομοθέτηση αλλά και δικαίωμα opt-out εφόσον οι Ευρωπαίοι δεν υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για πλεονάσματα και χρέος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Crisis Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, η νομική υπηρεσία του ΔΝΤ μετά από σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν στο πλαίσιο διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πρότασης για υποβολή στο διοικητικό συμβούλιο, κατέληξε στην εισαγωγή ρήτρας opt-out από το συμπληρωματικό Μνημόνιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν σχέση αποκλειστικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ προτείνει τη ρήτρα ώστε να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί της Γερμανίας για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων για το reprofiling του ελληνικού χρέους. Ωστόσο η απαίτηση του ΔΝΤ ενδέχεται να έχει επιπλοκές σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς συνιστά -για μερίδα νομικών- ουσιώδη τροποποίηση των όρων της πρώτης σύμβασης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει δεκτή χωρίς εκ νέου ψήφιση.
Σε αυτή τη φάση οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σχεδόν χωρίς διαρροές τόσο σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα όσο και σε πολιτικό επίπεδο στα παρασκήνια, όπου καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες με γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και την αποφυγή πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία.
Για το λόγο αυτό τα τελευταία 24ωρα η μόνη ουσιώδης είδηση ήταν η πρόθεση του Βερολίνου να πιέσει για την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την οποία αποκάλυψε η Καθημερινή και την οποία εκπρόσωπος της Καγκελαρίας δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε μιλώντας στο Capital.gr.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι για να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την πρόθεση της Καγκελαρίας θα πρέπει να διασταυρώσει ότι έχουν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες στην ΕΚΤ μέσω του Γιάννη Στουρνάρα.