Διψασμένη για ρευστό είναι η Deutsche Bank, όπως αποδεικνύεται, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζει τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ότι προσφάτως άντλησε 4.5 δισ. με ομολογιακά δάνεια.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα είναι το γεγονός, ότι η αμκ θα πραγματοποιηθεί σε discount 39% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέο sell-off σήμερα.
Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Κέρδη έκπληξη, βιτρίνα για αμκ
Η πραγματοποίηση αμκ πριν από τις γερμανικές εκλογές δείχνει ότι οι αντοχές εξαντλούνται και ότι η πρόσφατη ρευστότητα που εξασφάλισε μέσω των ομολογιακών εκδόσεων δεν επαρκεί, ενώ παράλληλα το business plan απέχει από τους στόχους του.
Διαβάστε επίσης: Οι αγορές πίνουν το αίμα της Deutsche Bank
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας μετά την αμκ ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 13% έως 14,1 (fully loaded proforma). Ωστόσο μέχρι τώρα βρίσκεται στο 11%, επίπεδο πολύ υψηλότερα από το 8% του ορίου της SSM/EBA.
[graphiq id=”6iahr5ZHRSB” title=”Deutsche Bank N (DB) Quarterly Long-Term Debt to Assets Ratio” width=”700″ height=”626″ url=”https://sw.graphiq.com/w/6iahr5ZHRSB” frozen=”true”]
Το επίπεδο αυτό όμως δεν κρίνεται επαρκές για τη Deutsche Bank η οποία “έξυσε πάτο” στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ και κόπηκε στα αντίστοιχα της Fed και της Bank of England, καθώς ο τρόπος υπολογισμού του ρίσκου απέχει από τον αποδεκτό και αναγκάζεται να επωμισθεί πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Διαβάστε επίσης: Ο Σόρος σόρταρε τη Deutsche Bank
Επίσης η αμκ των 8 δισ. αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους -όπως ανέμενε η διοίκηση της τράπεζας- τις δυο ομολογιακές εκδόσεις των 4 δισ., τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποδώσει 2 δισ. καθαρά κεφάλαια, καθώς πραγματοποιήθηκαν με υψηλά επιτόκια και μέσω του “αμαρτωλού τριγώνου” Deutsche Bank-Pimco-Allianz, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το risk spillover της ασφαλιστικής προς την τράπεζα και μεγιστοποιεί το ενδεχόμενο συστημικό ρίσκο για τη γερμανική οικονομία.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Απειλή για τις τράπεζες η Allianz
Με δεδομένο ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν σκοπεύει να ενδώσει στις πιέσεις για αύξηση επιτοκίων και το διαρκώς διευρυνόμενο επιτοκιακό spread ΗΠΑ-Ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αυξήσεων που έχει ανακοινώσει η Τζάνετ Γέλεν, η Deutsche Bank είναι αναγκασμένη να αντλήσει ρευστότητα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τοξικών προϊόντων που διαθέτει, καθώς η διαδικασία απεγκλωβισμού δεν εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος.
[graphiq id=”clbxAAw8pVP” title=”Deutsche Bank N (DB) Stock Price” width=”600″ height=”657″ url=”https://sw.graphiq.com/w/clbxAAw8pVP” frozen=”true”]
Με την αμκ, την αναδιάρθρωση και τις διαπραγματεύσεις με τις εποπτικές αρχές εν εξελίξει η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται υπό διαρκή και ασφυκτική πίεση. Παράλληλα, τα στοιχεία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια από τη ναυτιλία δείχνουν επιδείνωση και η μη-αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη πλήττει την ήδη ευάλωτη Allianz, δημιουργώντας ένα μάλλον εκρηκτικό κοκτέιλ, που δικαιολογεί τον τίτλο της πιο τοξικής τράπεζας που της έδωσε το ΔΝΤ και τους φόβους κατάρρευσης που εγείρει σε έκθεσή της η Moody’s.
Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Ζημιές 1,4 δισ. λόγω προστίμων, όλοι οι δείκτες
[graphiq id=”744Z6A9M4Hr” title=”Deutsche Bank N (DB): Η ακτινογραφία” width=”700″ height=”577″ url=”https://w.graphiq.com/w/744Z6A9M4Hr” ]
Επιπλέον της ΑΜΚ, η τράπεζα θα προχωρήσει και σε διάθεση στοιχείων ενεργητικού για άντληση ακόμη € 2 δισ. προκειμένου να ενισχύσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της.
Διαβάστε επίσης: Moody’s: Η Deutsche Bank φλερτάρει με τη χρεοκοπία
Η πώληση της Postbank, είναι τελικά μια κίνηση στην οποία δεν θα προχωρήσει η τράπεζα καθώς δεν είναι ικανοποιημένη από τις προσφορές για την απόκτηση της, και θα εξετάσει άλλα σχέδια αξιοποίησης της, όπως η εκμετάλλευση από το retail τμήμα της.